Nedjelja, 18 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Od završetka drugog svjetskog rata 75 godina

Autor: Zdenka Kardum/dnevnik/IMS/J.L./HRT

15. 08. 2020.   prije 6 sati

Japan je prije 75 godina prihvatio bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Tomu u čast u Tokiju su japanski car Naruhito i premijer Shinzo Abe izrazili nadu da se takva razaranja više nikada neće ponoviti.

– Prošlo je 75 godina od završetka rata. Naša je zemlja dosljedno bila posvećena miru. Uložili smo maksimalan napor da svijet učinimo boljim mjestom. Nikad nećemo ponoviti tragediju rata. Ostat ćemo predani tom čvrstom obećanju, rekao je Abe.

– Razmišljajući o našoj prošlosti s dubokim kajanjem iskreno se nadam da se ratna razaranja više nikada neće ponoviti. Zajedno sa svim japanskim stanovnicima tugujem za ljudima koji su poginuli u ratu, istaknuo je car Naruhito.

Japan je bio prisiljen predati se saveznicima i bezuvjetno kapitulirati 15. kolovoza 1945. nakon što su Amerikanci nekoliko dana prije bacili atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

Sin žrtve rata Hideo Sugyama kazao je da bi kao član obitelji ratne žrtve želio zauvijek nastaviti govoriti i prenositi svoju istinu o ratnom krvoproliću i teroru koji je odnio živote nevinih civila.

Obljetnicu bezuvjetne predaje Japana zasjenio je skandal. Naime, četiri su japanska ministra posjetila šintoistički hram  u Tokiju i odala počast stradalima u ratu, ali i brojnim osuđenim ratnim zločincima. Takav potez u Kini i Južnoj Koreji smatraju neoprostivim.

I Velika Britanija

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: