Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Odesa je grad-utvrda i poseban izazov za Rusiju

Početkom tjedna napadnuta je Odesa. Posljednji put taj povijesni grad-utvrdu, koji leži na obali Crnoga mora, bombardirali su nacisti prije 80 godina. Odesa, zbog svoje strateške te povijesne i kulturne važnosti, nalazi se 300-tinjak kilometara od anektiranog Krima i poseban je izazov za rusku vojsku.

700 tona pijeska, odnosno 400 000 vreća s pijeskom pripremili su stanovnici Odese još dok je rat tek počeo i bio relativno daleko od njihova grada. Takozvani Biser Crnog mora – svoju Odesu svatko je odlučio braniti kako može.

– Radimo ovdje jer ne znamo ubijati. Nismo profesionalni vojnici, ali možemo pomoćinašoj vojsci. Više od polovice pobjede grade ovdje obični ljudi, kaže Viktor Skripnik, fotograf. Koreografkinja Jana Kopko smatra kako je to važno. Dodaje kako voli svoj grad i državu. Želi pobjedu.

Samo tjedan dana nakon ovog razgovora – razaranja Odese počele su obilaziti svijet. Gađano je predgrađe te strateški važne luke inače rodnog grada sada već bivše TV urednice ruskog Kanala 1 koja je usred vijesti prosvjedovala protiv rata.

Svatko svoju Odesu brani kako može

– Bila je to moja osobna ‘antiratna’ odluka. Ne podržavam rusku invaziju, mislim da je to užasno, kaže Marina Ovsjanikova koja je zbog svog poteza postala heroina na zapadu. U Rusiji je nazvana izdajicom i britanskom špijunkom. Kažnjena je na kraju samo novčano.

Kao dijete Ukrajinca i Ruskinje dugo je, rekao je jedan njezin prijatelj – kuhala sve u sebi, a onda odlučila svijetu pokazati što misli.

– Bilo je puno teorija. Ukrajinci kažu da radim za rusku obavještajnu službu. Ruski istražitelji koji su me ispitivali sigurni su da sam specijalni agent Zapada. Ja sam samo normalna Ruskinja koja je odlučila izraziti svoj stav kao građanin, poručuje Ovsjanikova. Živi, kaže, iz dana u dan, a ona i obitelj ne žele otići iz Moskve.

Početni strah zamijenio je bijes

Isto tako, mirno u svojem gradu

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: