Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Odluka o borbenim zrakoplovima u idućih nekoliko dana

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je nakon sjednice Vijeća za obranu, kako očekuje da će u idućih nekoliko dana, odnosno do datuma 30. obljetnice oružanih snaga, biti donesena konačna odluka o odabiru ponuđača za višenamjenske borbene zrakoplove. Na pitanje novinara jesu li odabrali američku ili francusku ponudu, ministar nije odgovorio već je naglasio da je Vijeće o tomu razgovaralo i razmatralo to pitanje, istaknuvši da će odluku donijeti Vlada.

Novinare je zanimalo i kakav je bio susret predsjednika Vlade i Republike, a po Banožićevim riječima, susret je bio konstruktivan s jasnom temom. Podsjetio je da predsjednik Vlade i Republike dogovaraju teme susreta na temelju Zakona o obrani. Na novinarsko pitanje o eventualnom pritisku američkih i francuskih ponuđača na njega kao ministra, Banožić je ustvrdio “kako nikada nije osjetio pritisak oko ni jedne teme, pa tako ni oko teme borbenih zrakoplova”. 

Na pitanje jesu li ponuđači pokušali promijeniti cijenu svojih ponuda, ministar je odgovorio da u postupku postoji dio naveden kao “best and final offer”, odnosno najbolja i posljednja ponuda, gdje su ponuđači imali priliku dati konačnu ponudu. Tvrdnje novinara da se predsjednik Vlade i Republike prepucavaju preko medija, a kada se susretnu o tome ne raspravalju, Banožić je prokomentirao riječima kako “to ne bi nazvao prepucavanjem”, već da “predsjednik Vlade odgovara na nešto što ga netko pita, traži ili u javnosti iskomentira na način koji je najčešće neprimjeren”.

Ja predlažem da nekad radi posla odradimo nešto zajednički, a druga strana kaže da neće, i što ja onda mogu?, izjavio je predsjednik Zoran Milanović te govorio o sastanku s premijerom i nabavci borbenih zrakopova. Rekao je kako je danas na sastanku s premijerom pričao samo o avionima, “strictly business”. Nije želio komentirati za koji će se borbeni zrakoplov Hrvatska odlučiti.

– No comment. Htio bih da Vlada donese odluku što

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: