Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Odvjetnik: Horvat se ne smatra krivim, aktivno je iznosio obranu

Zbog sumnje u zloporabu položaja, u akciji USKOK-a i policije uhićen je ministar Darko Horvat. Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o izvidima zbog višemilijunskih nezakonitih poticaja. Ministar je ispitan, a istraga obuhvaća još državnih dužnosnika.

Akcija je počela rano jutros, istražitelji su u Međimurju u Donjoj Dubravi ušli u kuću u kojoj živi ministar Darko Hrovat, obavljena je pretraga, javio je Eugen Husak za podnevni Dnevnik HTV-a. Iz kuće su u nekoliko navrata iznosili određenu dokumentaciju. Pretražen je i njegov službeni automobil, kao i njegovo privatno vozilo, a prije nekoliko trenutaka i sam Darko Hrovat je u društvu istražitelja odveden na daljnje ispitivanje, odnosno na daljnju obradu. Kako neslužbeno doznaje HTV, nije jedini koji je obuhvaćen tom istragom. Ukupno je obuhvaćeno šest osoba, od kojih čak šest državnih dužnosnika. Uz Darka Horvata, istražitelji provjeravaju i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, zatim Velimira Žunca, državnog tajnika u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Iz istog Ministarstva istražuje se Katica Mišković, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja. Uz njih i Ana Mandac, bivša Horvatova pomoćnica dok je bio ministar gospodarstva, te bivši ministar Tomislav Tolušić, izvijestio je Eugen Husak.

– Sumnjiva je 2018. kad je Ministarstvo provodilo program razvoja poduzetništva i obrta na potpomognutim područjima naseljenim nacionalnim manjinama, šestorka koja se provjerava navodno je zlorabila položaje i ovlasti, te su namještali da se potpore daju određenim ljudima, rođacima i slično. Ana Mandac postala je sumnjiva još u aferi vezanoj za Josipu Rimac, koja je od nje zahtijevala da se novac dodjeljuje njezinim rođacima koji su uređivali njezine objekte. Klupko se počelo raspetljavati, a neslužbeno doznajemo da bi ministar Darko Horvat poslijepodne trebao biti dopraćen u USKOK u Zagrebu, dodaje Husak.