Petak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Olena Stokoz za Otvoreno: Potrebna nam je pomoć, suočeni smo s teškom agresijom

Olena Stokoz, zamjenica predsjednika Crvenog križa Ukrajine, telefonom se javila za emisiju HTV-a Otvoreno. Govorila je o tome kako se Crveni križ nosi s krizom u Ukrajini, gdje je najteže, kakva humanitarna pomoć treba i kakva je suradnja s međunarodnim organizacijama. Također govorila je o izbjeglicama te za kraj poručila svijetu kako im je potrebna pomoć.

Govoreći o tome kako se nose s krizom koja je snašla Ukrajinu, zamjenica predsjednika Crvenog križa Ukrajine Olena Stokoz rekla je da se ne mogu u potpunosti nositi s njom jer su okolnosti izuzetno teške u mnogim dijelovima Ukrajine.

– Koordiniramo se i surađujemo s ukrajinskim vatrogasnim postrojbama i hitnim službama u otklanjanju štete na civilnim zgradama i infrastrukturi. Naše službe za hitno djelovanje organiziraju prihvatne točke na graničnim prijelazima za žene i djecu. Opskrbljuju ih hranom vodom i higijenskim i drugim potrepštinama. Pružamo također socijalnu i psihološku pomoć koja je sada potrebna svima u Ukrajini. Držimo i tečajeve pružanja prve pomoći svima koji su sada u pokretu, u svim područjima gdje je to potrebno. Nastojimo evakuirati ljude s područja teškog granatiranja barem ondje gdje je to moguće jer ne možemo doprijeti do svih krajeva Ukrajine. Što se tiče broja ljudi koje smo dosad zbrinuli riječ je o 30-ak tisuća u ovih 5 dana od eskalacije sukoba, istaknula je Stokoz.

Rekla je kako je situacija izrazito napeta i teška u krajevima oko Luganska i Donecka te također u Harkivu i okolici u kojoj trpe žestoko granatiranje. Dodala je kako je stanje teško oko Černihiva i Hersona na jugu Ukrajine, a da se najteže pogođena područja nalaze se na sjeveroistoku, istoku i jugu zemlje.

Upitana kakva je humanitarna pomoć sada najpotrebnija odgovorila je kako se potrebe mijenjaju iz dana u dana, ovisno o regiji.

– Potrebni su nam lijekovi, pribori prve pomoći i kompleti za zbrinjavanje

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: