Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Oporavak Unije: Poziv članicama EU-a na odustajanje od dijela suvereniteta

U Europskom parlamentu u tijeku je jedna od najvažnijih rasprava u radu tog tijela. Prvi put svoj govor o stanju Europske unije održala je Ursula von der Leyen, predsjednica europske Komisije. Iznijela je svoju viziju oporavka EU-a i pozvala države članice da odustanu od dijela svog suvereniteta kako bi se financirao zajednički plan za oporavak.

S predsjednicom EK zastupnici raspravljaju o prioritetima EU-a za budućnost. Glavne teme su ulaganje u oporavak od posljedica epidemije koronavirusa, klimatska kriza, dugoročni proračun Unije, položaj EU-a u svijetu, migracije te nezaposlenost.

Ursula von der Leyen iznijela je svoju viziju kako EU iz zdravstvene i ekonomske krize ponovno podignuti na noge. Na prvo mjesto stavila je jačanje zdravstvenog sektora i u nacionalnim državama, ali na razini EU-a. Založila se za jačanje uloge Bruxellesa i osnivanje Europske biomedicinske agencije, javlja iz Bruxellesa naša reporterka Jasna Paro.

Predsjednica EK naglasila je kako su građani EU-a u ovoj krizi pokazali da su spremni odreći se dijela svojih sloboda kako bi zaštitili zdravlje drugih. To bi se trebalo postići i na državnom nivou – države članice trebale bi odustati od dijela svog suvereniteta kako bi se financirao zajednički plan za oporavak. Samo kroz očuvanje gospodarstva i radnih mjesta Europa će se oporaviti, poručila je Ursula von der Leyen. 

– Ljudi žele izlaz iz ‘svijeta korone’ iz krhkosti i neizvjesnosti. Spremni su za promjene i spremni su za dalje. Ovo je trenutak da Europa pređe put od ove krhkosti prema novoj vitalnosti, poručila je Ursula von der Leyen.

Picula: Što je najznačajnije
– Prvi dojam je da je Von der Leyen dektektirala stvarne probleme koji tište gradjane EU-a i ponudila dozu optimizma kad je govorila o rješenjima i roku kada bi se neke promjene trebale dogoditi. Ostaje pitanje: Koliki će biti raskorak izmedju onoga što je najavljeno i što

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: