Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

OPTUŽEN POZNATI SINDIKALIST S dementnom tetom sklopio lihvarski ugovor kako bi mu ostavila stan, prijeti mu do osam godina zatvora

Kazna zatvora od jedne do osam godina prijeti P.M. (50) iz Splita protiv kojeg je Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog kaznenog djela lihvarskog ugovora, javlja Slobodna Dalmacija.

Tako visoka kazna predviđena je za djela u kojima je lihvarenjem pribavljena znatna imovinska korist.

– Okrivljeniku se stavlja na teret da je 11. siječnja 2018., u nakani da se okoristi u znatnom iznosu, znajući da je oštećena osoba s obzirom na svoju dob od 90 godina s dijagnosticiranom demencijom i psihoorganskim sindromom bila smanjene sposobnosti rasuđivanja, u uredu javnog bilježnika zaključio i solemnizirao ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Okrivljenika se tereti da je prije zaključenja ugovora oštećenici predočio da će se brinuti za nju i pomagati joj te se temeljem ugovora upisao kao vlasnik stana površine 71,79 četvornih metara i kao vlasnik grobnog mjesta na Lovrincu. O oštećenici se brinuo samo mjesec i pol dana prije zaključenja predmetnog ugovora – navodi se u priopćenju ODO-a.

Okrivljeni je istaknuti sindikalist u škveru te ga je, kad smo ga nazvali za komentar, uglavnom zanimalo otkud toliki interes za ovaj slučaj i kako to da smo saznali njegovo ime i broj mobitela. No, kazao nam je da nema pojma o optužnici, no da zna da je bila podignuta kaznena prijava i otvorena istraga te da je on dao svoj iskaz na ODO-u.

– Al’ je to došlo čak do vas? Šta ću ja tu komentirat, očekiva sam da će bit to odbačeno, tu nema elemenata kaznenog djela. To je bila moja teta koja me je kontaktirala lani, komunicirali smo i u jednom mi je trenutku ponudila bi li brinija o njoj, a da će mi ona ostavit stan. Nakon toga smo sklopili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, s tim da je ona tu imala i plodouživanje i sve, dakle nije bio nikakav predatorski ugovor. Pojavio se tu potom njen unuk koji živi vani i onda je on pokrenuo prijavu i postupak. Odakle sad odjednom vaš interes i kako je to došlo do vas, ne znan odakle taj vitar puše s obzirom na posao kojim se bavim – komentirao nam je okrivljeni sindikalist.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: