Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Orešković: Ustavni sud je jocker koji zabije zadnji čavao u sustav borbe protiv korupcije

Novi Zakon o sukobu interesa potpuno je sukobio vladajuće i oporbu i prije nego li je taj zakon došao na prvo čitanje na Markov trg. Oporba tvrdi kako novi Zakon ne ispunjava svoju svrhu, a smanjuje ovlasti i saborskog povjerenstva za sukob interesa. Predlagatelj zakona drugog je stava – Povjerenstvo jača svoj utjecaj i položaj. 

Mislim da će se danas reći još riječ dvije u okviru ove rasprave, a onda će uslijediti ono što je Arsen Dedić u svojoj jednoj pjesmi nazvao Susvita. Ono što se maknulo iz ovog Zakona su načela djelovanja i mogućnost da Povjerenstvo donosi odluke u kojima će utvrditi da je bilo koji dužnosnik ta načela povrijedio i na neki način bilo čije privatne interese stavio ispred javnog, rekla je Dalija Orešković, Centar. 

Htjela bih, nastavlja Orešković, kratko prokomentirati ono što ste rekli u uvodu da su ovdje na suprotstavljenim stranama vladajući i oporba. 

– To baš nije točno. Oporba možda samo verbalizira koji problemi proizlaze iz ovog novog zakona, a ovdje je zapravo u sukobu vlast, vladajući HDZ i javni interes svih građana Republike Hrvatske koji bi trebali imati državu u kojoj se vlast kontrolira. Nema borbe protiv korupcije bez učinkovitih preventivnih mehanizama. Sve što je služilo nekakvoj smislenoj prevenciji iz ovog je Zakona maknuto u stranu, rekla je Orešković.

Želim reći da zakon ide u dva čitanja, bez obzira što između ta dva čitanja neće proteći puno vremena, ali u dva čitanja oporba može izreći svoje stavove, ali može dati i konkretne amandmane u drugom čitanju kako zakon popraviti. Ovaj Zakon donosi cijeli niz boljih mogućnosti za postupanje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa nego što je to danas, rekao je Dražen Bošnjaković, HDZ. 

– Na koncu, tim zakon se širi krug obveznika koji moraju dostavljati podatke o svojoj imovini i koji potpadaju pod ovaj

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: