Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

“Osim ljetnih radosti Jadran pleše na granici između narančaste i crvene na karti ECDC-a”

Sa 176 novih slučajeva nastavlja rasti broj zaraženih koronavirusom u našoj zemlji. U odnosu na prošli petak rast je od čak 35 posto, koliko točno iznosi i porast na tjednoj razini ako gledamo razdoblje od ponedjeljka do petka, ovoga i prošlog tjedna. Nema preminulih, no, očekivano, raste i broj aktivnih slučajeva – dovoljno da Stožer predstavi strože mjere koje će od ponedjeljka vrijediti za 4 dalmatinske županije, Primorsko-goransku, Istarsku i za dio Ličko-senjske – Karlobag, Senj i Novalju.

Na okupljanjima na kojima svi nemaju covid potvrdu, može biti najviše 50 ljudi, na svadbama 15. Za sajmove je potrebna dozvola lokalnog ili županijskog stožera, a za sportska natjecanja digitalna covid potvrda.

– Dakle, sva javna okupljanja, događanja iznad 50 osoba do 1000 moraju biti kontrolirana i na svima će se tražiti covid potvrde, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

Za okupljanja s više od 1000 ljudi dozvolu će dati nacionlani stožer. Digitalne Covid potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana, a sve je izvjesnije i cijepljenje trećom dozom.

– Po mišljenju epidemiologa HZJZ-a s kjojima dnevno o tome diskutiram, vrlo vjerojatno je da će biti ta treća doza, naročito možda i ranije nešto nego za opću populaciju za one koji su imunokompromitirani ili uzimaju lijekove koji djeluju na imunost, ističe Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Nakon Pfizerova, djeca će moći primiti i Modernino cjepivo.

– Što je vrlo vjerojatno da će danas i cjepivo modrena dobiti odobrenje za cjepljenje za djecu stariju od 12 godina, od 12 do 18, dakle napori se ogromni čine na cijepljenju, ističe prof. dr. sc. Alemka Markotić, dr. med., ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Baš kao i za spas turističke sezone.

– Osim ljetnih radosti cijeli Jadran u ovom trenutku pleše na granici između narančaste i crvene boje na karti ECDC-a, dodaje Božinović.

A

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: