Četvrtak, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

‘OSJETILA SAM NEKI PREDMET I PODIGLA GA, IMAO JE RUČKU’ Djevojčica u jezeru pronašla mač iz predvikinške ere stariji od 1000 godina

Osmogodišnja djevojčica pronašla je mač iz predvikinške ere dok je ljetos plivala u jezeru u Švedskoj, piše BBC. Saga Vanecek pronašla je vrijedan predmet u jezeru Vidöstern u blizini obiteljske vikendice u okrugu Jönköping.

Mač je sigurno stariji od 1000 godina, a stručnjaci iz lokalnog muzeja kažu da bi mogao biti star čak i 1500 godina. ‘Ne događa se svaki dan da netko pronađe mač u jezeru’, rekao je Mikael Nordström iz muzeja.

Razina vode u to je vrijeme zbog suše bila iznimno niska, što je vjerojatno omogućilo Sagino otkriće.

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

 

‘Osjetila sam neki predmet u vodi i podigla ga. Primijetila sam da ima ručku pa sam rekla ocu da izgleda kao mač’, ispričala je Saga. Njezin otac, Andy Vanecek, isprva je mislio da se radi o nekakvoj neobičnoj grani. No, kasnije je shvatio da se ipak radi o starom maču.

Lokalni muzej, koji sada brine o pronađenom predmetu, kaže da je mač jako dobro očuvan. Nakon Saginog otkrića, počela su dodatna iskapanja i istraživanja tog područja te je pronađen i jedan broš iz trećeg stoljeća. Muzej u Jönköpingu kaže da istraživanje jezera još traje te da bi se moglo pronaći još starih predmeta.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: