Subota, 9 prosincaStranica o Hrvatski
Shadow

Osveta za Zmijski otok? Veliki broj žrtava u ruskom napadu na Odesu

Najmanje je dvadeset ljudi poginulo, a deseci su ranjeni u ruskom napadu na Odesu. Jedan projektil pogodio je stambenu zgradu od devet katova, a drugi rekreacijski centar. Ukrajinci tvrde da je napad na civile u Odesi, koja je njihov jedini preostali izlaz na Crno more, ruska osveta jer su se jučer morali povući sa Zmijskog otoka, koji se nalazi 40-ak kilometara od ukrajinske obale.

Bilo je 1 ujutro i stanovnici i gosti ljetovališta zapadno od crnomorske luke Odese  čvrsto su spavali. Odjednom je projektil pogodio stambenu deveterokatnicu, čiji je jedan dio potpuno uništen, i dva izletnička kampa u blizini…

Zidovi i prozori susjedne stambene zgrade od 14 katova oštećeni su udarnim valom.

Dvoje je djece među 21 ubijenim, hospitalizirana je 31 osoba, među njima i četvero djece te jedna trudnica. Još osam osoba zatražilo je liječničku pomoć. Iz ruševina je spašeno osmero ljudi, među njima troje djece.

Još traje pretraživanje ruševina uništenih u raketnom napadu izvedenom samo nekoliko sati nakon što su ruske snage istjerane s obližnjeg strateškog Zmijskog otoka, pobjeda je to Ukrajine koja bi mogla značiti korak bliže prema ponovnom otvaranju luke u Odesi, iako vojni analitičari tvrde kako bi Rusija još mogla ugroziti teretne brodove na moru.

– Čuli smo udare. Živimo blizu. Stigli smo ovamo zajedno s djelatnicima Hitne pomoći i zajedno pomogli onima koji su preživjeli. I onima koji su nažalost umrli. Pomogli smo ih odnijeti, rekao je Oleksandr Abramov, stanovnik Odese.

Dok Ukrajina ponavlja kako je sve “ničim izazvan agresorski rat”, Kremlj je zanijekao napad na stambenu zgradu u blizini Odese, ponovivši da ne cilja civile.

– Još jednom želim podsjetiti na riječi predsjednika i vrhovnog zapovjednika Ruske Federacije da Oružane snage Ruske Federacije tijekom specijalne vojne operacije ne gađaju civilne objekte i objekte civilne infrastrukture, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Rusija je posljednjih dana pojačala

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: