Petak, 21 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

OTKRIVEN FOSIL DINOSAURA SA KRILIMA POPUT ŠIŠMIŠA ‘Vjerojatno se penjao po stablima kao neka mala, jeziva dinosaurska vjeverica’

Otkriven je dinosaur s krilima poput šišmiševih, objavljeno je u novom istraživanju, što pruža novi dokaz o tome da su, kako su se počeli razvijati leteći dinosauri, njihova krila poprimala razne oblike.

Kompletan fosil star 163 milijuna godina otkriven je na farmi na sjeveroistoku Kine 2017. godine i u sklopu svoje studije istraživali su ga znanstvenici s Kineske akademije znanosti, koje predvodi paleontolog Min Wang. Dinosaur je dobio naziv Ambopteryx longibranchus, što na latinskome znači otprilike “oba krila, dugačka ruka”.

– Za mene je najuzbudljivije to što pokazuje da su se neki dinosauri razvijali s vrlo raznolikim strukturama kako bi mogli postati leteća bića – rekao je Min Wang za magazin Smithsonian.

To je već drugi fosil dinosaura sa šišmišjim krilima nakon onoga koji je 2015. godine pronađen samo 70-ak kilometara dalje i pripadao je životinji koja je egzistirala oko tri milijuna godina kasnije.

Oba pripadaju porodici Scansoriopterygidae, maloj skupini dinosaura koji su pronađeni isključivo u Kini.
– Ovaj drugi fosil zaključuje dvojbu – doista su postojali dinosauri s krilima šišmiša – tvrdi Stephen Brusatte, paleontolog sa Sveučilišta Edinburgh.

Suautor istraživanja Jingmai O’Connor kaže da je ovaj dinosaur vjerojatno koristio krila da lebdi iznad šuma. Veličine goluba, “vjerojatno se penjao okolo po stablima, kao neka mala, jeziva dinosaurska vjeverica, i onda letio s grane na granu”, kaže O’Connor.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: