Subota, 2 prosincaStranica o Hrvatski
Shadow

OTKRIVEN IDENTITET ZADARSKE ČETVORKE Među privedenima i direktor jedne od najvećih riboprerađivačkih tvrtki

Direktor Ostree iz Stankovaca, jedne od najvećih hrvatskih riboprerađivačkih tvrtki, Neven Badurina koji je pritvoren zbog gospodarskog kriminala od 2003. do svibnja ove godine iz tvrtke je navodno izvukao preko 48 milijuna kuna i pritom za preko 19 milijuna kuna oštetio državni proračun, doznaje se u zadarskoj policiji koja nije otkrila identitet osumnjičenih.

Voditelj zadarske Službe kriminalističke policije Bore Mršić izvijestio je na konferenciji za novinare da je prvoosumnjičeni 48-godišnjak, uz kaznenu prijavu zbog zlouporabe povjerenja, utaje poreza te krivotvorenja službene ili poslovne isprave priveden sucu istrage Županijskog suda koji mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta Tomislav Škara pojasnio je da je u ovom slučaju riječ o nezakonitostima s potporama i poticajima koje je tvrtka dobila iz Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za unapređenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

„Kako bi knjigovodstveno pravdao isplate krivotvorio je poslovnu dokumentaciju društva uzimajući fiktivne pozajmice i milijunske novčane nagrade. Isplatama primitaka, koje zapravo  predstavljaju njegov dohodak od nesamostalnog rada u 2012. i 2014. godini te njegov drugi dohodak u 2015. oštećenom trgovačkom društvu stvorio je obvezu plaćanja poreza… Tu obvezu ne samo da nije uplatio, nego je do trenutka obavljanja poreznog nadzora nije ni prikazao u poslovnim knjigama društva“, kazao je Škara.

Osim obveze od 14 milijuna kuna zbog svojih primitaka za još pet milijuna poreza država je navodno oštećena jer je u dogovoru s ostalom trojicom osumnjičenika u poslovnim knjigama tijekom kolovoza 2016. prikazao neistinite podatke o poslovnom odnosu s drugim tvrtkama „na rekonstrukciji i opremanju poslovnog prostora u Benkovcu“. Policija sumnja da se radilo o fiktivnom poslu za koji ništa nije plaćeno.

„Kako bi prikrili pravu svrhu isplata dogovorno su sačinjavali lažno proknjižene knjige ulaznih računa i novac prebacivali i vraćali s računa društava,  a  temeljem dva ugovora o otkupu potraživanja koje su međusobno sklopili iako su svi znali da za to ne postoji valjana pravna osnova“, kažu u policiji.

Uz Nevena Badurinu, a više djela gospodarskog kriminala prijavljeni su Mladen Jurlina (62) iz Zadra te Valentino Lukinec (28) i Hrvoje Butković (44) iz Zagreba, doznaje zadarski.hr.

Sumnja se da su u razdoblju od 2003. do 2018. preko Ostree i tvrtki iz Zagreba i Samobora izvukli ukupno oko 68 milijuna kuna, a cijela je “operacija” završila u policiji kad je Badurina počeo izbjegavati plaćanje 

– Iz firme sa sjedištem u Stankovcima, izvukli su 48 milijuna i 200 tisuća kuna, a državni proračun RH je oštećen za dodatnih 18 milijuna i 900 tisuća kuna. Spomenuti novac čine poticaji isplaćeni od strane Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a bio je namijenjen za unaprijeđenje proizvodnje, razvoj poslovanja, otvaranje novih radnih mjesta, te generiranje ukupnog razvoja – rekao je voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić u srijedu na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u sjedištu zadarske policije.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: