Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Otvoreno: Kako do ravnomjernog razvoja Hrvatske?

Što županije i gradovi očekuju od Vlade u iduće četiri godine? Za koje kapitalne projekte treba tražiti financiranje iz fondova Europske unije? Koliko je Hrvatska daleko od željenog ravnomjernog razvoja svih krajeva?

U emisiji  Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić o tome su govorili Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, Željko Kolar, Krapinsko-zagorski župan, Matija Posavec, Međimurski župan, Antonija Jozić, Požeško-slavonska županica, Željko Burić, šibenski gradonačelnik i Rikardo Novak, hvarski gradonačelnik.

Tramišak je rekla da kada se govori o ravnomjernom regionalnom razvoju moramo se osvijestiti glede nerazvijenijih dijelova Hrvatske.

– Oni koji su najrazvijeniji, oni su i najviše spremni za povlačenje novaca iz fondova EU, dok najveća pomoć države i ministarstva regionalnog razvoja, ide nerazvijeniji područjima i onim udaljenijim od velikih gradova, naglasila je.

Kolar: Treba biti racionalan i realan, ali svakako i poduzetan

Na pitanje jesmo li odredili prioritete glede „višegodišnje omotnice”, Kolar je rekao je kako se to još ne zna. Plan je otišao u Bruxelles i Vlada je puno radila na njemu.

– Vjerujem da su se dobro vagali prioriteti koji su važni za razvoj čitave Hrvatske, rekao je.

– Apetiti su porasli, što je očekivano, i možemo potvrditi da imamo 3-4 puta više projekata od raspoloživih sredstava koje ćemo imati na raspolaganju, a treba i reći da ćemo imati duplo više sredstava no što smo imali u prošloj financijskoj omotnici, istaknuo je Kolar.

U Krapinsko-zagorskoj županiji imaju 5 strateških projekata koje bi željeli ostvariti unutar 4-7 godina.

– Treba biti racionalan i realan, ali svakako i poduzetan, govori Kolar.

Posavec je rekao da kada se pogleda karta Hrvatske i strateški državni projekti, onda se vidi da na sjeveru Hrvatske ima najmanje strateških državnih projekata, a oni koji postoje idu sporom dinamikom u realizaciji.

– Kada govorimo o ravnomjernom razvoju naše zemlje, teško je govoriti o razvijenim ili nerazvijenim županijama. Mi moramo raditi na ravnomjernoj razvijenosti

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: