Nedjelja, 7 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

Otvoreno: Manipulira li se konceptom otuđenja roditelja od djeteta?

Zastupnici u EU izglasali su rezoluciju u kojoj se, među ostalim, osuđuje koncept otuđenja djeteta od roditelja, kao neznanstveni koncept koji se zloupotrebljava na štetu žrtava nasilja. Države članice pozvane su da zabrane korištenje “sindroma otuđenja od roditelja” u sudskim postupcima. Što to mijenja u praksi? Manipulira li se konceptom otuđenja roditelja od djeteta?

O tome su govorili u emisiji Otvoreno, urednka i voditelja Damira Smrtića, Maja Vučić, psiholog i psihoterapeut, dr.sc. Anita Lauri Korajlija, izv. prof., Katedra za zdravstvenu i kliničkU psihologiju, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Andreja Bogdan, predsjednica Hrvatske psihološke komore, anonimna majka malodobnog djeteta iz Splita i Nataša Pečarević, odvjetnica, specijalnost obiteljsko pravo.

Lauri Korajlija je rekla kako je izglasavanje ove rezolucije jako važno, zato što se to više ne odnosi na glas nekolicine majki, već je spoznato kako je riječ o globalnom problemu.

S obzirom na to da je u pitanju rezolucija, postavilo se pitanje hoće li se primjenjivati, ali Lauri Korajlija je rekla kako se nada da će se pokrenuti stručna rasprava kako bi se unaprijedili svi elementi na dobrobit i žena i djece.

– Ono što ova rezolucija govori je da se postojeći koncept ne smije koristiti, naglasila je.

Vučić je rekla kako je ova rezolucija za žene, ali ona bi htjela razgovarati o djeci.

– Kada djecu dovedete u instituciju na razgovor ili procjenu oni su prvi u fokusu, govori.

Otuđenje je emocionalno zlostavljanje

Istaknula je kako se miješa zlostavljanje i nasilje. Otuđenje je emocionalno zlostavljanje, ali u samom otuđenju ne mora biti prisutno nasilje.

– Što se tiče otuđenja to ne mora nužno značiti da se djetetu radi nešto na žao. Šteta se nanosi djetetu tako da se ocrni drugog roditelja, rekla je i dodala da će se dijete, kako bi preživjelo, uvijek staviti na stranu slabijeg roditelja koji manipulira s njim i on je

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: