Nedjelja, 28 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Otvoreno o “balkanskom narko kartelu” i poslovima krijumčarenja droge kroz Hrvatsku

Globalno, postoji porast proizvodnje svih vrsta droga i s tim povezano krijumčarenje na ilegalna narko tržišta.

– Postoji velika potražnja za drogama. Zbog popularizacije trošenja droga kao prihvatljivog stila života. Imate ogromnu ponudu i ogromnu potražnju. Hrvatska policija s kolegama iz Carine odgovaraju na ovaj izazov. Situacija se zaoštrava, mi sukladno mogućnostima, na tu prijetnju odgovaramo, kaže Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a.

Kemijske droge u Nizozemskoj, proizvodnja kokaina u Boliviji, Kolumbiji i Peruu

Dodaje da postoji sve veći problem u Europi, da primjerice u Nizozemskoj postoji velika proizvodnja kemijskih droga.

– Govorimo o godišnjoj vrijednosti od otprilike 18 milijardi eura, dodaje Rastović ističući da u proizvodnji kokaina prednjače države Južne Amerike, poglavito Bolivija te Kolumbija i Peru.

– Čuli smo jučer da je proizvodnja iznosi oko 3.500 tona. Tu je i proizvodnja marihuane, ne samo u Albaniji koja je najpopularnija zbog visoke čistoće THC-a. Imate ogromnu ponudu, jedan dio javnog mijenja percipira marihuanu kao lijek za sve bolesti, pojašnjava Rastović. 

Kada se govori o heroinu, on se također vraća na europsko tržište.

– Bilježe se velike zapljene iz jednostavnog razloga što kada imate vikend potrošače stimulansa poput amfetamina, kokaina i sličnoga, a oni u ponedjeljak moraju ići na posao, školu ili slično, onda im treba nešto da uđu u jedne psihofizičke tijekove te uzmu neke depresore. Ako nema ponude lijekova i metadona, onda posegnu za heroinom, dodaje Rastović.

“Premalo konzumenata u Hrvatskoj za svu drogu koja kod nas dolazi”

Što se tiče posljednjih zapljena kaže da to nije bilo konkretno namijenjeno samo hrvatskom tržištu.

– Naše je tržište limitirano brojem stanovnika i narko scenom. Ne možete u nekakvom optimalnom vremenu i to prodati na hrvatskom narko tržištu. Ima premalo konzumenata za takvu količinu. Kada govorimo o velikim količinama, ono je namijenjeno zapadnoeuropskom tržištu. Centralna stvar je uvijek novac, a ne droga. Hrvatska je često

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: