Četvrtak, 11 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Otvoreno o novom modelu obiteljskih mirovina i povećanju najnižih mirovina

Kome će rasti mirovine? Tko će se moći koristiti dijelom obiteljske uz osobnu mirovinu? Kada će oko 150.000 umirovljenika dobiti mjesečno povećanje prihoda od prosječno 500 kuna. Kako zaštititi najugroženije umirovljenike od radikalnog skoka cijena hrane i energenata?

Gosti u emisiji HRT-a Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić,  bivši ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević i predsjednik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je kako oni koji su ranije, primjerice prije 8-9 godina izgubili supružnika, mogu računati na dio obiteljske mirovine ako i po sada postojećem zakonu imaju pravo na obiteljsku mirovinu.

– Jasno su propisani kriteriji tko sve može biti korisnik obiteljske mirovine – od bračnog druga, djece, u određenim slučajevima i roditelj preminuloga. Kriteriji su supruga, bračni drug, ako imaju pravo na obiteljsku mirovinu, naravno da će po ovom modelu zakona imati mogućnosti korištenja svoje osobne uz obiteljsku mirovinu. Kriterij je i navršenih 50 godina života ili nešto manje ako je došlo do određenih oštećenja, maloljetna djeca imaju također pravo na obiteljsku mirovinu i roditelj preminulog korisnika ako je isti skrbi o njima. To su nekakve tri glavne kategorije tko ima pravo na sada postojeću obiteljsku mirovinu, rekao je Piletić.

– Danas smo predstavili Nacrt prijedloga izmjene zakona o mirovinskom osiguranju gdje želimo promijeniti tri stvari i ponuditi našim umirovljenicima kao odgovor na rast cijena, inflaciju, da se zaista se pokažemo kao odgovorno socijalna Vlada i da redefiniramo model obiteljskih mirovina. Na koji način? Svi koji sada imaju pravo na obiteljske mirovine želimo iznose povećati sa 70% obiteljske mirovine ako je koristio jedan član na 77%, dakle povećanje za 10%. Ista stvar bi se dogodila korisnicima obiteljske mirovine ako su

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: