Utorak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Otvoreno o ratu u Ukrajini i ratu informacijama

Svakodnevno novi ruski napadi na civilne i vojne ciljeve u Ukrajini. Poginuli i ranjeni na obje strane. Humanitarna katastrofa. Milijuni izbjeglica koji bježe pred ratnim strahotama. Pregovori u kojima nije postignut znatniji napredak. To je ukrajinska stvarnost koja više od mjesec dana dominira u svim medijima. Stvarnu, krvavu agresiju na terenu prati i rat informacijama. Tko u njemu za sada vodi – Zelenski ili Putin? Što je istina, što namjerno plasirana laž? Kakvu ulogu mogu odigrati društvene mreže?

– Borba za Mariupolj je borba koja bi mogla odlučiti definiranje nove ruske strategije. Oni su htjeli obezglaviti Kijev i dovesti proruski orijentirane ljude. Mariupolj je simbol kao što je kod nas Vukovar, on je sada u situaciji da bi uskoro mogao biti okupiran, rekao je na početku Otvorenog dr. sc. Gordan Akrap iz Instituta za hibridne sukobe. 

Dodaje da oni žele kopneno povezati Krim preko Mariupolja s teritorijem samoproglašenih republika i samom Rusijom.

“Rusi odustali od puno toga”

Komentirao je i dolazak čečenskog vođe Kadirova u Mariupolj.

– On ne ide tamo gdje nije sigurno, s druge strane treba ohrabriti plaćenike. Njihov utjecaj ne treba precjenjivati u smislu toga da će oni dovesti do vojne prevage, dodaje ističući da će plaćenici nastojati živi se vratiti kući kako bi mogli potrošiti novac koji su zaradili.

– Mislim da su Rusi odustali od puno toga i najgore što se može dogoditi jednoj vojsci jest da se mijenja strategija. Ovo je već negdje četvrta strategija koja je na djelu i koju oni javno komuniciraju.

Ukrajinske snage nanijele su brojne gubitke Rusima kod Kijeva, dodaje Akrap, ističući da sada u protuofenzivi odbijaju snage od glavnog grada. 

– Rusi mogu mobilizirati od 150 do 200 tisuća ljudi, ali ti ljudi nisu obučeni, nisu opremljeni i motivirani za napad na teritorij druge države.