Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

“Otvoreno” o suočavanju s prošlošću

Komemoracija i političke podjele: državni vrh opet odvojeno na obilježavanju godišnjice proboja zatočenika ustaškog logora Jasenovac. Koliko je danas u hrvatskom društvu prisutna relativizacija zločinačkog karaktera NDH? Kakav je odgovor državnih institucija na takve pojave u javnom prostoru? To su pitanja o kojima se raspravljalo u emisiji “Otvoreno”. 

Gostovali su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, Zlatko Hasanbegović ispred Domovinskog pokreta, povjesničar Ivo Goldstein te akademik Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za društvena pitanja.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek na početku emisije komentirala je činjenicu da je ove godine na obilježavanju proboja iz Jasenovca bilo više delegacija. 

– Današnji dan u cijelosti treba posvetiti sjećanju na žrtve i iskazati osudu tih strašnih zločina koji su se dogodili. Današnji dan nije dan za podjele, to smo jasno komunicirali u Jasenovcu i tijekom dana u svim našim izjavama. Treba shvatiti kako se organizira komemoracija. Bilo je jasno da neće biti programa kakav je uobičajen, poslani su pozivi svima onima kojima su i inače pozivani. Usmjereni smo na to da u društvu smanjujemo tenzije i da nalazimo točke zajedništva. U tom smislu mi se nikako ne sviđa što je izgovoreno protiv gospodina Habulina i protiv drugih, nije bilo niti vrijeme niti mjesto. 

Zvonko Kusić ističe da se pridaje prevelika pozornost “toj kao nekoj podjeli”.

– To je bilo i prije u raznim državnim, važnim događanjima, kada su bili i predsjednik Vlade i predsjednik RH iz stranke. Različite delegacije ne pokazuju različiti stav prema događaju. Jasenovac je jedan simbol i svi ovi koji su došli, oni imaju stav prema Jasenovcu i prema pijetetu koji treba iskazati. Mislim da se previše bavimo time da nisu svi bili u istoj koloni, važna je poruka koja je poslana. Ovo nas samo zamara te se iz vida gubi žrtva kojoj smo se

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: