Subota, 27 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Otvoreno o ukidanju epidemioloških mjera

Zbog povoljne epidemiološke situacije korak smo bliže povratku normalnom životu. Od subote se ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere – ukida se obveza nošenja maske, osim u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi. Kakve je posljedice na zdravlje građana ostavila pandemija izazvana koronavirusom? Jesu li građani zbog straha od virusa izbjegavali sistematske preglede i preventivne pretrage? Hoće li porasti broj oboljelih od malignih bolesti i povećati se smrtnost jer se bolest otkriva tek u poodmakloj fazi? Prijeti li nam nakon pandemije COVID-a epidemija malignih bolesti?

O tome govore u emisiji Otvoreno Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, Mario Šekerija, voditelj Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Ivana Pavić Šimetin, rekla je kako je sutra veliki dan za sve nas, zato što sve mjere s kojima smo živjeli dvije godine ostaju iza nas. Naglašava kako je situacija u Hrvatskoj povoljna i puno bolja od nekih zemalja u našem okruženju, gdje su brojke novooboljelih i 10 puta veće nego u Hrvatskoj.

Na pitanje postoji li bojazan od novih varijanti virusa, Pavić Šimetin je rekla kako je teško govoriti o tome. Kako kaže to su varijante koje su trenutno pod monitoringom.

Na pitanje što se događa u Šangaju s obzirom da je 25 milijuna ljudi u lock downu, Pavić Šimetin je rekla kako je najvjerojatnije kod njih omikron varijanta, ali kako je to vrsta strategije borbe protiv korone gdje vlada princip nulte tolerancije prema COVID-u.

Ćorušić: Broj pacijenata još je uvijek značajan

Ćorušić je naglasio kako zdravstveni djelatnici, kao i pacijenti i dalje moraju nositi maske. Smatra kako pacijenti, koji imaju COVID potvrde, trebaju ih pokazati kako bi se ubrzao primitak bolesnika u bolnički sustav.

Govori kako incidencija na razini Hrvatske pada, ali na razini KBC Zagreb, broj

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: