Utorak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Otvoreno o utjecaju energetske krize na standard građana

Ruska agresija na Ukrajinu prouzročila je velike posljedice u energetskom sektoru. Cijena nafte ovisit će o budućem dogovoru Rusije i Europske unije, a na nju će utjecati i neizvjesnost tko bi mogao nadomjestiti mogući nedostatak ruske nafte. Stoga se države EU-a nastoje učiniti što neovisnijima o ruskim energentima. Što će biti s cijenama goriva u budućnosti? Je li energetski sektor u Hrvatskoj godinama sustavno zapostavljan, a plinska proizvodnja zarobljena ruskim kapitalom i pogrešnim političkim odlukama?

Stručnjak za energetska pitanja Davor Štern rekao je da ako se nastavi trend pregovora, definitivno će utjecati na cijenu nafte na našem dijelu globalnog prostora i možemo očekivati da će se cijene sljedeći tjedan opet vratiti gdje su i bile prošli tjedan.

– Boljim se da će ta “klackalica” i dalje raditi jer smo u periodu kad je dosta toga neizvjesno. Cijena nafte nije više direktno vezana uz cijene derivata kao što je to nekad bila. Sad se više plin približava struji, a nafta odlazi dalje od derivata. Kad cijene idu gore, poskupit će derivati, a kad cijene nafte idu dolje, stvari će pojeftiniti. Burze su te koje formiraju cijenu. Prema tome mešetari na burzama formiraju svoju poziciju na burzama i to se odražava na cijenama robe, rekao je Štern.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić rekao je da država može biti jako zadovoljna kad se govori o energetskom sustavu.

– Proteklih godina donosili smo određene strateške odluke koje su se danas definitivno pokazale. Treba naglasiti izgradnju LNG terminala kada je sva sila u parlamentu bila, skoro sam se srušio u nesvijest braneći amandmane i danas imamo LNG terminal koji je okosnica naše opskrbe plinom. Skoro 60% nam dolazi iz LNG-a. Kad uzmemo u obzir da je naša proizvodnja oko 600 milijuna kubika i počela je lagano rasti,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: