Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Otvoreno: Odnosi Rusije i Zapada – zveckanje oružja ili uvod u novi Hladni rat

O tome su s urednikom i voditeljem Damirom Smrtićem razgovarali: Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar, Sveučilište u Puli, Jan Ivanjek, vojni analitičar, Božo Kovačević, vanjskopolitički analitičar i bivši veleposlanik RH u Moskvi i Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost, Veleučilište Velika Gorica.

 – Rusija iskorištava situaciju provođenja niza manjih vojnih vježbi koje su dovele do mobiliziranja velikog broja vojnika, prema zadnjim ruskim informacijama, riječ je o 260 tisuća vojnika, a one su uvod u veliku vojnu vježbu Zapad 21 krajem godine. Nisu sve postrojbe angažirane u svojim bazama, mnoge su dulje zadržane na terenu. na samom Krimu ima preko 30-40 tisuća ruskih vojnika, tamo su razmješteni vrlo jaki obrambeni sustavi, protuzračni i protubrodski jer Krim je ključ kontroliranja Crnog mora, rekao je Ivanjek.

Dodao je kako, osim što Rusija raspoređuje svoje ratne brodove u Crnom moru ima i neprestane izvidničke letove. 

– Ukrajina, s druge strane ima 60-70 tisuća vojnika na liniji kontakta sa separatistima i ta puškaranja traju već tjednima. Postoji lagani korak eskalacije ali ne izglhoda trenutno da je na zapaljenju bureta baruta. Ne možemo trenutno reći da će odmah krenuti divizije iz Rusije u Ukrajinu. Možemo to vidjeti i po tome kako su konfigurirane ruske snage. Rusija sa svojim snagama na granici su Ukrajinom i dalje se oslanja na taktičkim bojnim grupama, a to su manje formacije koje su samodostatne, ali nisu baš optimalne za frontalne napade. One su se tijekom rata u Ukrajini pokazale dobrima i vrlo fleksibilnima, ali to nije nešto s čime se kreće u rat. Njima u nekoj lokaliziranoj, dobro uvježbanoj bitci možete donijeti prevagu, dok ostatak vremena se oslanjate prvenstveno na lokalne snage. Ovo je najviši stupanj koncentracije ruskih snaga na ukrajinskoj granici, a hoće li se još povećavati ili će se smanjivati broj ruskih vojnika, to ćemo vidjeti. Planovi koje je Rusija

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: