Nedjelja, 14 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

OVO JE ČOVJEK KOJI JE PRIJAVIO BRKIĆA DA JE PROSTITUTKAMA ODAVAO DA SU POD ISTRAGOM Beskompromisni policajac koji je odbijao političke naloge

“I pauka na zidu i miša u rupi, tko god imalo skrene, neka zna da će biti otkriven ma u kojoj se rupi skrivao. To je poruka svima.” Poručivao je to Božo Barbarić, šef riječkog Policijskog USKOK-a, u veljači 2012. godine kad je nakon višemjesečne akcije raskrinkao zločinačku organizaciju, narkomafiju u policijskim redovima u PU istarskoj.

Njegov tim je istraživao i elitnu prostituciju u Zagrebu i napisao da su prostitutke rekle kako su od Milijana Brkića i njemu bliskih osoba doznale da su pod istragom.

Rečenice s početka teksta upravo oslikavaju Barbarićev beskompromisan način rada i poimanje policijskog posla, koji je za njega ne zanimanje, nego životni poziv. Osim što je beskompromisan prema kriminalu, za Barbarića se može reći da je uvijek shvaćao ulogu medija u borbi protiv kriminala.

Božo Barbarić, rođen 1971. godine u Njemačkoj, u policiji je od 1984. godine. Prošao je poslove od ceste do vrha policijskog menadžmenta, kako na lokalnoj razini, tako i na nacionalnoj, jer je bio i šef nacionalnog Policijskog USKOK-a.

Barbarić se kao mladi policajac istaknuo u Odjelu za droge, gdje je godinama bio načelnik i bilježio uspjehe.

Pokidao lance

Jednako dobro kao što ga pamte riječki dileri, pamte ga narkobosovi koji su “pali” u brojnim akcijama razbijanja međunarodnih narkolanaca i presijecanja krijumčarskih putova narkotika, koje je vodio u suradnji s policijom susjednih zemalja i onih zapadne Europe i Južne Amerike, od zapljene droge na terminalu Brajdica, do zapljene više od 30 kilograma kokaina kraj Delnica itd.

U travnju 2009. imenovan je načelnikom Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u Rijeci, a tri mjeseca potom, kad je Oliver Grbić imenovan ravnateljem policije, postao je načelnik PNUSKOK-a u Ravnateljstvu policije. Na mjestu prvog hrvatskog FBI-evca bio je otprilike godinu, a zbog obiteljskih razloga tražio je da ga vrate u Rijeku i od lipnja 2010. vodio riječki regionalni odjel PNUSKOK-a, jedan od četiriju u Hrvatskoj.

Iako su navodno obiteljski razlozi i rođenje djeteta presudili povratku u riječku policiju, gdje je bio i šef odjela za drogu, organiziranog kriminaliteta, u kuloarima se spominjalo da Barbarić kao beskompromisni policajac nije pristajao odrađivati političke naloge.

Afera Agram

Prije afere “pokvareni policajci”, na koju je bio vrlo ponosan, vodio je akciju u kojoj su uhićeni krivotvoritelji novca i otkrivena prva hrvatska ilegalna tiskara eura u Bjelovaru, a s kolegama iz Slovenije akciju protiv krijumčara narkotika, čiji se lanac protezao od Albanije do Italije. A za međunarodnu suradnju u rješavanju slučaja ubojstva talijanskog državljanina u Sloveniji, kada je sa svojim dečkima otkrio ključne dokaze, direktor Policijske uprave Kopar Božidar Štamberger 22. lipnja 2012. godine uručio je PNUSKOK-u Rijeka nagradu “Brončani policijski znak za suradnju”.

U studenome iste godine  Barbarić je ponovno imenovan za šefa riječkog PNUSKOK-a i bio je jedini od četvorice šefova regionalnih centara Policijskog USKOK-a koji je ostao na toj poziciji. Barbarić i njegova ekipa vodili su akciju “Agram” koja je 20. listopada 2014. godine rezultirala uhićenjem Milana Bandića, Slobodana Ljubičića, Petra Pripuza i drugih osoba. Barbarić je tada rukovodio timom od više od 120 policajaca.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: