Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Pandemija ne posustaje


U svijetu je broj zaraženih koronavirusom od početka pandemije premašio 99 milijuna, dok je od posljedica bolesti COVID-19 umrlo više od 2 milijuna 100 tisuća ljudi. Pandemija ne posustaje unatoč masovnim programima cijepljenja.

➡️ Koronavirus – najnovije informacije
➡️ U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” preminuo 11-godišnjak zaražen koronavirusom

Dosad je obje doze cjepiva primilo više od 5 milijuna ljudi. U Europskoj uniji cijepljenje ne ide prema planu zbog kašnjenja u isporuci cjepiva. 

U nedostatku cjepiva Slovačka opet provodi masovno testiranje na koronavirus kako bi evidentirala zaražene i suzbila širenje pandemije. Krajem listopada testirala je tri i pol od pet i pol milijuna stanovnika. Pomoć je stigla iz Poljske.

– Ovdje smo dva dana i svi smo zdravstveni djelatnici, govori Jakub Filip, koordinator poljskog medicinskog osoblja

Broj novozaraženih ponovno je u porastu u Španjolskoj. Obje doze cjepiva primilo je nešto manje od 70 tisuća ljudi, a dnevno se zarazi više od 30 tisuća. Budući da je zdravstveni sustav pod sve većim pritiskom, zaposlenici bolnica suočavaju se s psihičkim problemima.

– Jako je teško ovdje raditi jer držite pacijente za ruku znajući da će na kraju umrijeti, rekla je Desiree Ruiz, medicinska sestra

Lombardija je izašla iz crvene zone i otvorila trgovine, barove i škole, ali policijski sat ostaje na snazi od 22 sata. Talijanski premijer Guiseppe Conte kašnjenje Pfizerova cjepiva, ali i najave AstraZenece da neće isporučiti obećane količine, nazvao je neprihvatljivim.

Nakon SAD-a Brazil ima najviše umrlih od COVID-a, više od 215 tisuća. Država velike nade polaže u cijepljenje, a u Brazilu se koriste cjepivom Oxforda i AstraZenece te kineskim CoronaVac.

– Ovdje smo da proslavimo isporuku dva milijuna doza cjepiva primljenog od Instituta za serum u Indiji, govori Mauricio Zuma, Bio-Manguinhos.

U posljednje vrijeme raste

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: