Srijeda, 27 listopadaStranica o Hrvatski
Shadow

PAPA FRANJO ODRŽAO HITAN SASTANAK S LJUDIMA IZ SVOG UREDA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU ‘Znate što? ALERGIČAN sam na te vaše epitete koje non-stop koristite’

Papa Franjo nije baš najsretniji vatikanskim timom za komunikacije. Čelni čovjek Katoličke crkve u ponedjeljak je napao pretjeranu upotrebu pridjeva koji, prema njemu, baš i nemaju pretjeranog smisla.

– Potpali smo pod kulturu pridjeva i priloga, a zaboravili smo snagu glagola. Zašto govoriti “autentični kršćanin? To je kršćanin. Sama imenica “kršćanin”, to jest “Ja sam Krist” je snažna – rekao je papa, a piše Guardian.

– Komunikator mora natjerati ljude da shvate težinu realnosti imenica koje odražavaju realnost ljudi. I to je misija komunikacija: da komuniciraju realno, bez uljepšavanja pridjevima i prilozima.

Tajništvo za komunikacije Svete stolice, koje vodi prefekt Paolo Ruffini, ove je godine prošlo kroz svojevrsno kadrovsko osvježenje. Tako je u srpnju papa imenovao Mattea Brunija ravnateljem Tiskovnoga ureda Svete Stolice – na toj je poziciji do prosinca prošle godine bio Amerikanac Greg Burke, bivši novinar Fox Newsa.

Svoj je govor timu za komunikacije papa Franjo započeo riječima:

– Moram pročitati govor, koji nije toliko dug, sedam stranica ima… Ali siguran sam da će nakon prve stranice većina vas zaspati – rekao je papa pa kasnije dodao:

– Komunikacija je za Crkvu misija. Ni jedna investicija nije prevelika za širenje Božje riječi. U isto vrijeme svaki se talent mora dobro potrošiti, tako da bude plodonosan.

Papa je zahvalio i svojem timu na vođenju njegova iznimno popularnog Twitter profila, ali uz malo upozorenje.

– Jednu stvar nikako ne smijete raditi, a to je reklamiranje. Ne smijete se ponašati kao posao koji želi privući više ljudi… Da upotrijebim tehnički izraz – ne smijete prozelitizirati. To nije kršćanski – zaključio je.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: