Srijeda, 17 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Papa Franjo: Sjetite se izmorenih ratom i siromašnih

Papa Franjo je u subotu na Badnjak, aludirajući na rat u Ukrajini i druge sukobe, poručio katolicima da su pohlepa i glad za moći toliko jaka da neki žele “čak i svoje susjede pojesti”.

Na proslavi desetog Božića u svome pontifikatu, Franjo je vodio svečanu božićnu misu u bazilici svetog Petra.

Kao i posljednjih nekoliko mjeseci, zbog bolesti koljena nije mogao dugo stajati, pa je misu umjesto njega na oltaru najveće kršćanske crkve služio kardinal.

Sjedeći kraj oltara, Franjo se u propovijedi bavio temom pohlepe i konzumerizma, zamolivši ljude da gledaju dalje od trošenja novca koji je zasjenio slavlje i da misle na one koji pate zbog rata i siromaštva.

– Muškarci i žene na našemu svijetu zbog gladi za bogatstvom i moći jedu čak i svoje susjede, braću i sestre, kazao je. “Koliko smo ratova već vidjeli! A gdje se sve, čak i danas, prema ljudskom dostojanstvu i slobodi odnosi s prijezirom!”

Otkad je Rusija u veljači napala svoga susjeda, Franjo je u gotovo svakom svom javnom istupu govorio protiv rata, najmanje dvaput tjedno, osuđujući, kako kaže, zvjerstva i ničime izazvanu agresiju.”

U subotu navečer nije izrijekom spomenuo Ukrajinu.

– Kao i uvijek, glavne žrtve ljudske pohlepe su slabi i ranjivi, rekao je Papa, osudivši “halapljivost za novcem, moći i užicima.”

– Najviše od svega mislim na djecu koju proždiru rat, siromaštvo i nepravda, istaknuo je spomenuvši i “nerođenu, siromašnu i zaboravljenu djecu”.

Iz Vatikana se javila novinarka HTV-a Dajana Kruneš.

– Nakon dvije godine strogih pandemijskih mjera Božić i blagdansko raspoloženje vratili su se u Vatikan, grad je pun turista i hodočasnika. Papa je uoči ovih blagdana, kao i svih prethodnih godina isticao da je vrijeme Božića vrijeme nade, optimizma i novog početka, a najviše ga brine ravnodušnost prema svemu što se događa u svijetu, mnogi su gladni, pate i doživljavaju strahote rata. Papa

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: