Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Parčina: Omikron-varijanta zarazniji je virus i s kraćim inkubacijskim vremenom

Podaci koji nam pristižu govore da su u slučajevima koje smo promatrali u mlađim, zdravim dobnim skupinama koje su mobilne i cijepljene, kliničke slike nešto blaže, no može se prezentirati od asimptomatske infekcije, blage infekcije, ima osoba kojima je potrebna hospitalizacija, a nažalost osobe su i umrle. Važno je da zemlje mogu spriječiti širenje i omikrona i delta varijante, cjepiva nisu umjesto maski, distanciranja, i higijene ruku, to sve zajedno trebamo činiti dosljedno i na ispravan način, ističe Iva Pejnović Franović, predstavnica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj za emisiju “U mreži Prvog” Hrvatskog radija.

Mnoge zemlje ovih dana ruše broj novozaraženih koronavirusom, i to točno godinu dana nakon što je počela kampanja cijepljenja u Europi. Zbog širenja nove omikron varijante virusa pooštravaju se mjere diljem Europe tijekom blagdana, a spominje se i četvrta doza cjepiva. U Hrvatskoj širenje zaraze proteklih dana usporava. Što možemo očekivati nakon blagdana, treba li nas brinuti omikron, potaje li post COVID sindrom sve veći problem?

Širenje omikrona

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je upozorila na nadolazeću “oluju omikrona”. Za razliku od Hrvatske mnoge europske zemlje postrožile su mjere, otkazuju se tisuće zrakoplovnih letova, otkazuju se novogodišnje svečanosti, blagdanski sajmovi.

– Europska regija suočava se s još jednom vrlo izazovnom zimom i povećanim brojem osoba koje su zaražene i s povećanim intenzivnim prijenosom koji sve više opterećuju zdravstveni sustav u mnogim zemljama. Nekoliko je mogućih razloga tome, prisutna je još uvijek dominantna, vrlo zarazna delta varijanta, postoji još uvije veliki broj ljudi koji nije cijepljen i koji su podložni ovom virusu, u zimskim mjesecima pogotovo u ovo blagdansko doba okupljamo se više u zatvorenim prostorima, a one mjere koje nam mogu pomoći u suzbijanju širenja ovog virusa, nošenje masaka i održavanje distance, su još uvijek neujednačene, ističe predstavnica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Iva Pejnović

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: