Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Parlament izglasao nepovjerenje premijeru Stefanu Löfvenu

Švedski parlament izglasao je u utorak, na zahtjev koalicije desnog centra i krajnje desnice, nepovjerenje socijaldemokratskom premijeru Stefanu Löfvenu, oslabljenom nakon izbora 9. rujna koji nisu dali uvjerljivog pobjednika.

Od ukupno 349 zastupnika u parlamentu, njih 204 glasalo je protiv povjerenja premijeru. Protiv su se izjasnili svi zastupnici Alijanse (konzervativci, liberali, centristi i kršćanski demokrati) te zastupnici krajnje desne stranke Švedski demokrati.

– Švedskoj treba nova vlada koja će imati veliku političku potporu za provedbu reforma – rekao je prije glasanja konzervativni čelnik Ulf Kristersson, prenosi agencija AFP.

Predsjednik parlamenta, konzervativac Andreas Norlen, sad mora u najkraćem roku na konzultacije o formiranju nove vlade pozvati predstavnike svih stranaka u Riksdagu, jednodomnom švedskom parlamentu.

Nakon oslabljenog Stefana Löfvena, sad Ulf Kristersson, čelnik Umjerenih, želi dobiti mandat za sastavljanje vlade i predložiti vladu desnice.

Stefan Löfven jasno je dao na znanje nakon glasanja u utorak da kani nastaviti “služiti svojoj zemlji” kao premijer.

Löfvenovu manjinsku koalicijsku vladu lijevoga centra čine njegovi socijaldemokrati i Zeleni, a podržava ih neslužbeno Stranka ljevice (bivši komunisti). Koalicija lijevoga centra zadržala je tijesno vodstvo nakon parlamentarnih izbora osvojivši 144 mjesto, tek jedno više od Saveza desnice i centra.

Osim toga, bez obzira na najgori izborni rezultat u višedesetljetnoj povijesti, socijaldemokrati su i dalje najjača stranka Švedske, daleko ispred Umjerenih (konzervativci) i Švedskih demokrata (krajnja desnica).

Švedski demokrati imaju 62 mjesta i otkako su 2010. ušli u parlament nijedna stranka nije željela s njima u koaliciju, jer zagovaraju superiornost bijelaca.

Löfven, koji ostaje na dužnosti tehničkog premijera dok traju konzultacije, upozorio je u utorak upravo na taj moment.

– Ako Alijansa odabere vladati kao najmanji blok, tad će potpuno ovisiti o Švedskim demokratima – rekao je Löfven.

Lider Švedskih demokrata Jimmie Akesson ponovio je u utorak da njegova stranka želi nagradu nakon današnje podrške Alijansi, a to je sudjelovati u politici zemlje.

– Učinit ćemo sve što je u našoj moći da spriječimo svaki pokušaj formiranja vlade, učinit ćemo sve da smijenimo svaku vladu koja nam ne bi dopustila razuman utjecaj u politici zemlje sukladno našem izbornom rezultatu – bio je rječit Akesson.

Alijansa Umjerenih, centra, liberala i liberalnih demokrata rekla je kako neće pregovarati sa Švedskim demokratima koji žele zamrznuti imigraciju, a poziva i na referendum o ostanku ili izlasku Švedske iz Europske unije.

Ako pregovori o novoj vladi ne uspiju, Švedska će u roku od tri mjeseca morati na nove izbore koji bi teško mogli donijeti bitnu promjenu pa je vjerojatnije da će se postići neki kompromis, piše agencija Reuters.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: