Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Pavić Šimetin u Dnevniku HTV-a: Jednom kada krene uzlazna putanja, ona se teško zaustavlja

O rastu broja novozaraženih, utjecaju dolaska turista i cijepljenju – u Dnevniku HTV-a govorila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin. 

– Po ovome što gledamo posljednjih tjedana, imamo jedan uzlazni trend, po zadnjim brojkama je 30% u odnosu na prethodni tjedan, a ako gledamo zadnja 2 tjedna u odnosu na prethodna 2 tjedna, onda je to porast od 20%. Iz prethodna tri vala koja smo imali, znamo da jednom kada krene uzlazna putanja, ona se teško zaustavlja, rekla je.

Smatra da bi se moglo nastaviti pogoršavanje, ali ako se svi budemo pridržavali mjera, izbjegavali okupljanja, nosili maske, držali distancu, a pogotovo se cijepimo, možda još uvijek imamo šanse barem ublažiti ili malo usporiti.

Na pitanje koliko problem su masovna okupljanja, koncerti i partiji, Pavić Šimetin je rekla da su to obično mjesta gdje se okupljaju mladi koji većinom nisu cijepljeni. Objasnila je da su diljem Europe počela cijepljenja starijih i bolesnih, a mladi se tek sada počinju cijepiti.

– Njima je glavni način ulaska na partije ili preboljenje, no većina ih je, najvjerojatnije, ušla s negativnim testom, dodala je.

Za negativne testove kaže da su “solidan orijentir, ali nemaju apsolutnu sigurnost, mogući su lažno negativni rezultati”.

Pavić Šimetin je rekla da su prošlo ljeto masovna okupljanja bila velika žarišta epidemije.

– Zadnja 4 tjedna prije početka škole i prva 4 tjedna prošlu jesen kada je počela škola, broj zaraženih među mladima je bio potpuno isti. ti klubovi su napravili, što se tiče zaraze i njezina širenja među mladima veću štetu nego škola za koju su mnogi govorili da će biti problem. Nije škola bila problem, do širenja zaraze je dolazilo u klubovima, dodala je.

Britanija se otvara, ukidaju mnoge mjere, iako se ondje šiti delta-soj i očekuje se njihov dolazak u Hrvatsku.

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: