Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Pavić Šimetin za HTV: Možemo još neko vrijeme izdržati u narančastom

U Hrvatskoj danas 333 nova slučaja zaraze uz udio pozitivnih među testiranima od 4 posto. Preminule su 3 osobe. Unatoč povećanju broja novooboljelih, prema novoj europskoj koronakarti, hrvatska obala i dalje je u narančastom. No, promjena je u Zagrebu koji je iz zelenog prešao u narančasto. Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin u središnjem Dnevniku HTV-a istaknula je kako smo u odnosu na druge mediteranske zemlje u puno boljoj situaciji te da, ako se svi budemo pridržavali mjera, možemo još neko vrijeme izdržati u narančastom.

Zagreb iz zelenog prešao u narančasto. Je li razlog povratak s godišnjih odmora ili nešto drugo?

– Sigurno da je na to utjecao povratak građana s godišnjih odmora kao i broj turista koje u Zagrebu imamo, okupljanja koja imamo jer ipak je ljeto i ljudi se vole družiti i to se sve vidi u brojkama, ustvrdila ja Pavić Šimetin.

Mediteranski konkurenti Hrvatske ostaju većinom u crvenom ili tamnocrvenom. Možemo li tu prednost zadržati do kraja ljeta?

– Dobro ste rekli, mi smo u odnosu na druge Mediteranske zemlje u puno boljoj situaciji, odnosno najbolji smo, čak i kad gledamo cijelu Europu u svega 6 zemalja je niži broj novooboljelih u pritekla dva tjedna bio. To su sve zemlje sjeverne, sjeveroistočne i centralne Europe – Njemačka, Poljska, Latvija, Mađarska, Češka i Rumunjska – zemlje koje nisu na Mediteranu. Sve druge zemlje su u lošijoj poziciji od Hrvatske i to je velika prednost Hrvatske, naročito što smo tek ušli u narančasto i u tom narančastom, ako se budemo pridržavali mjera i svi dali neki svoj maksimum, možemo još neko vrijeme izdržati, smatra zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Još nismo dostigli ciljanih 50% cijepljenih što je kao cilj zadano za kraj lipnja. Svakodnevno se poziva na cijepljenje, kampanja je

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: