Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Pavičin: Testiranje djece u školi teško izvediva opcija, a nije ni preporučljiva

Samotestiranje je izazvalo veliko zanimanje učenika i njihovih roditelja. Preporuka je da se djeca testiraju kod kuće, a ako to žele u školi, kao što to rade u Medicinskoj školi, onda to mogu napraviti, rekao je u Dnevniku HTV-a Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja.

Je li trebalo uzeti više vremena za precizniju pripremu oko distribucije testova, kaže da nema potrebe i da distribucija ide predviđenom dinamikom, kaže Pavičin. 

– Sve će biti na vrijeme dostavljeno, nije bitno da krenemo u ponedjeljak, možemo krenuti i u utorak. Dakle, sve će biti na vrijeme i bitno je da krenemo što prije s ukidanjem mjere samoizolacije za učenike, jer nekom djetetu tih sedam dana može značiti puno bilo za nastavu, sportske ili druge aktivnosti, te druženja, ističe. 

Testovi se dostavljaju u oko 1300 škola i je li preoptimistično očekivati da će sve škole početi s testiranjem već idući tjedan, kaže – apsolutno ne.

– Sutra će već testovi stići u neke škole, u većinu u petak, a samo u pojedine u ponedjeljak. Većina će škola tako će podijeliti sve testove u petak ili ponedjeljak podijeliti roditeljima, što znači da testiranje može početi u utorak, samo iznimno u srijedu. Dakle, nije bitno da bude testiranje u ponedjeljak, iako je to preporuka. Može biti bilo koji dan u tjednu. A nakon tog tjedna kreću školski praznici pa će biti vremena za dostavu novih tura i organizaciju testiranja. 

Što s onima koji ne žele testirati svoje dijete?

Mjera ukidanja samoizolacije predviđena je za one roditelje koji ne žele da njihova djeca idu u samoizolaciju, navodi.

– Nažalost, postoji dip roditelja koji nemaju ništa protiv da im djeca idu u samoizolaciju i da oni njih školuju od kuće. Imamo inicijative za “Homeschooling” za tu djecu, dakle oni neće testirati djecu. Ta djeca će samo u slučaju s pozitivnim kontaktom ići u

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: