Četvrtak, 30 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Perko: 2. siječnja trebalo bi sve funkcionirati u svim bankama

O prelasku s kune na euro i svim problemima vezanima uz to pitanje u Dnevniku HTV-a govorila je direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko. S njom je razgovarao novinar HTV-a Mladen Sirovica.

– Puno je izazova, prelazimo u najtežu fazu prelaska s kune na euro. U ovim zadnjim trenucima banke imaju jako puno paralelnih poslova. Osim prelaska, imamo konverziju kredita, depozita, platni promet, a uz sve to moramo, naravno, držati i najviše sigurnosne standarde, rekla je.

– Što se tiče samog prelaska u novogodišnjoj noći, neko kraće vrijeme kreditne kartice neće raditi, malo dulje neće raditi debitne kartice. Govorimo o satima, ne o danima. Tako da oni koji planiraju imati neke transakcije tijekom te noći, neka se opskrbe gotovinom. Tijekom dana 1. siječnja polagano će se u funkciju vratiti internetsko bankarstvo i platni promet. Već 2. siječnja trebalo bi sve funkcionirati u svim bankama, istaknula je.

Potvrdila je da su bankomati u posebnom režimu od 15. prosinca do 15. siječnja.

– Bankomati se postupno gase kako bi se mogli pripremiti za euro. Neko prolazno vrijeme mjerimo početkom godine. Od ukupno 4000 bankomata, 1300 bi ih trebalo biti aktivno 31. prosinca koji daju kune. Od 1. siječnja trebalo bi biti aktivno 2700 bankomata koji će davati eure. U ovom prijelaznom razdoblju od 15. prosinca do 15. siječnja građani mogu dignuti na bilo kojem bankomatu debitnim karticama gotovinu bez naknade. Na karti bankomata, na stranici HUB-a, pokazuje se koji su bankomati aktivni, istaknula je. 

Dvije granice

– Dvije su granice za besplatnu zamjenu valute na bankama – vremenska i količinska. Još cijelu godinu 2023. će se moći bez naknade kune mijenjati u eure. Količinska granica je 100 komada novčanica i 100 komada kovanica. Za više će se naplaćivati naknada ili neće, ovisno o pojedinoj politici poslovne banke, rekla je.

Devizni računi

– Devizni računi ostaju,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: