Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Pet kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

U ponoć se zatvara javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda. Treći je to pokušaj da se, uz poštovanje pravne procedure, izabere nasljednik Đure Sesse, kojem je mandat istekao sredinom srpnja. Kandidatkinja predsjednika Milanovića Zlata Đurđević nije izglasana u drugom krugu, a predsjednik i u trećem ima svog kandidata. Zasad je stiglo pet prijava.

Kad otkuca ponoć – značit će to kraj trećeg javnog poziva za izbor čelnika Vrhovnog suda. A do konačne objave svih kandidata – pričekat će se da stignu i prijave poslane poštom. Državno sudbeno vijeće će pričekati dva radna dana te 11. kolovoza 2021. dostaviti zaprimljene prijave Uredu predsjednika Republike Hrvatske, oglasili su se iz DSV-a. Predsjednik će zatim kandidature dostaviti na Opću sjednicu Vrhovnog suda i saborski Odbor za pravosuđe, koji će donijeti neobvezujuća mišljenja o kandidatima.

A nakon što natrag dobije njihova mišljenja, predsjednik će jednog kandidata predložiti Hrvatskom saboru, koji će o njemu raspravljati i glasovati. Dosad su službeno zaprimljene prijave petero kandidata. To su Radovan Dobronić, Marin Mrčela, Šime Savić, Lana Peto Kujundžić i Daniel Majer, za kojeg u DSV-u kažu da ne ispunjava uvjete.

Predsjednik Zoran Milanović već je istaknuo svojeg kandidata, suca zagrebačkog Trgovačkog suda Radovana Dobronića, poznatog po presudi bankama koje su davale kredite uz valutnu klauzulu u švicarskim francima. Protiv Dobronića trenutačno se vodi stegovni postupak jer je u jednogodišnjem razdoblju donio manje od 80 posto odluka utvrđenih Okvirnim mjerilima za rad sudaca. Na pitanje postoji li o Dobroniću politički konsenzus, predsjednik Sabora odgovara.

– Mislim da se nije o tome razgovaralo, međutim, trebamo vidjeti životopise kandidata, trebamo vidjeti njihove programe, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Dodao je kako mu je želja, a vjeruje i većine koji sudjeluju u tome-  da se ovoga puta odabere kandidat koji će zaista biti najbolji.

Za čelno mjesto Vrhovnog suda prijavio se

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: