Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Petrijevčanin Vuksanović: Preko Hrvatske se lome geopolitički i energetski interesi

Doc. Irena Petrijevčanin Vuksanović s Hrvatskog vojnog učilišta “Franjo Tuđman” kojoj je uža specijalnost područje kibernetičke sigurnosti u emisiji “Studio 4” kazala je da je u današnjem svijetu sve vezano za internet i tehnologije.

Dodala je da onog trenutka kada smo umreženi, onda smo i ranjivi.

– Nema višeg konvencionalno ratovanja ni u vojnom ni u obavještajnom smislu. U tom pogledu svi smo izloženi kibernetičkim napadima, poručila.

Petrijevčanin Vuksanović napominje da je kibernetičko područje sve ono što je na internetu i svi smo dio tog kibernetičkog područja. Naglasila je da ako se govori o pojedincima onda su svi naši podaci, bilo bankovni, zdravstveni ili čak  passwordi izloženi, a ako govorimo o vojnom području djelovanja, 2016. je NATO uveo terminologiju osim zraka, svemira i zemlje i kibernetički termin, termin zaštite kibernetičkog prostora, rekla je. 

Meta za kibernetičke napade uvijek su kritične infrastrukture, a ako se radi o vojnim kibernetičkim ugrozama ili napadima onda će to biti nekakva ministarstva ili tijela iz vojne domene.

Dodala je da vojni sektor usko surađuje s civilnim sektorom. Petrijevčanin Vuksanović je rekla da Hrvatska još uvijek nije interesantna kao neke svjetske sile, ali imamo sve zaštitne mehanizme koji su na razini Europske unije jer participiramo u svim direktivama i tijelima od 2013.

Naglasila je da Hrvatska napadačima može biti interesantna jer je predsjedala Europskom unijom, članica smo NATO-a, interesantni možemo biti i geopolitički zbog energetskog sektora.

– Prostor jugoistočne Europe uvijek je obavještajno jako dinamičan i interesantan, dodala je stručnjakinja Petrijevčanin Vuksanović.

Naglasila je da se preko Hrvatske lome različiti geopolitički i energetski interesi. Istaknula je da neke obavještajne agencije svojim paraobavještajnim djelovanjem mogu utjecati čak i na izborne procese.

Naglasila je da nema informacije koliko je

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: