Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Pivo, boza i kupaće gaće

Nastavljen je neviđeni verbalni rat koji već danima vode predsjednik Republike s jedne, te premijer i predsjednik Sabore s druge strane. Sukob je i danas najvećim dijelom bio usmjeren na izbor čelne osobe Vrhovnog suda, ali je skretao i u neke posve druge teme.

U sukobu Pantovčaka i Banskih dvora vezano za izbor suca Vrhovnog suda sve manje biraju se riječi, a i taktike.

Vlada je objavila priopćenje u kojemu je izdvojila 6 dijelova iz programa rada Zlate Đurđević – zaključujući – kako je jasno da ona kritizira postojeći sustav u kojem suce bira Državno sudbeno vijeće.

“Ona nije sklona modelu koji postoji u većini država članica EU-a, gdje suce bira izvršna vlast, nego sustavu izbora sudaca od strane neovisnog tijela suprotstavlja model izbora sudaca u parlamentu”, stoji u Vladinu priopćenju.

– Zapravo bi vraćanje izbora sudaca u dodir s Hrvatskim saborom i političkim strankama bio korak unatrag, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Upletanje Vlade na takav način u izbor sudaca kršenje je zakona i Ustava – tvrdi predsjednik RH Zoran Milanović.

– Uplela se Vlada u proces u kojem Vladi nema mjesta. Jel bi ja sad trebao reći da se oni autodiskvalificiraju na taj način? Što Plenković, ponavljač komitetskih frazetina, stalno govori, kaže Milanović. 

Premijer Andrej Plenković ističe da je Đurđević pristala na nezakonitu proceduru te se nadovezao na reakciju Milanovića…

– Pa ja ne znam što je prevarant danas govorio i gdje je točno bio jer sam imao puno posla, on nema komentara o tome šta je Vlada objavila u sadržajnom pogledu, već zašto se Vlada oglasila, kaže Plenković.

A oglasili su se jučer Jandroković i Milanović jedan o drugome, a prepucavanje se nastavlja i danas.

– Ako nasilnik misli da mu neće biti odgovoreno zbog toga što čini, grdno se vara, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

– On je jedan

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: