Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Plenković: Izmjene zakona, nećemo podržati Zlatu Đurđević

Održan je sastanak parlamentarne većine. Razgovaralo se među ostalim o radu nedjeljom, a ideja je, kako je rekao premijer Andrej Plenković, da se Zakonom o trgovini on zabrani, a trgovine bi radile najviše 16 nedjelja u godini. Ponovio je stav HDZ-a kako neće podržati profesoricu Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Ona je prije mjesec i pol pristala biti kandidatkinjom mimo javnog poziva na koji se propustila javiti, poručio je premijer.

Premijer Andrej Plenković rekao je nakon sastanka da je danas raspravljena mogućnost pomoći pojedinim sektorima, poput povremenog prijevoza, brodara, u kulturi i turističkih agencija prema kojima bi se išlo s određenim mjerama financijskog karaktera, koji bi im omogućio da se pripreme za turističku sezonu i normalizaciju aktivnosti. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić predstavio je koncept izmjena Zakona o HGK te Zakona o trgovini, a ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović prezentirao je daljnji smjer reforme sustava  socijalne skrbi. Razgovaralo se o finalizaciji Nacionalnog plana oporavka i otpornosti pripremama za rebalans proračuna nakon lokalnih izbora, proceduri u vezi imenovanja predsjednika Vrhovnog suda i drugim političkim temama. 

U vezi Zakona o trgovini Plenković je rekao da on podrazumijeva pitanje zabrane rada nedjeljom, osim u 16 nedjelja tijekom godine, a vodilo bi se računa o načelu razmjernosti.

Zakon o HGK ima tri važne točke – oni subjekti koji su članovi, a plaćaju članarinu od 42 kune, bili bi oslobođeni te članarine, a veći subjekti bi nastavili plaćati, došlo bi do smanjenja prihoda od 60-ak mil. kuna, koji bi se nadomjestio aktivnostima koje bi pružao HGK ili sredstvima iz resora HGK. To bi podrazumijevalo racionalizaciju sustava zaposlenih u HGK. Nije precizirao o kojem se broju zaposlenih radi.

U sustavu socijalne skrbi predstavljen je smjer jačanja sustava, pružanja usluga i jačanja svih institucija. 

– Stajalište HDZ-a je nepromijenjeno, nećemo podržati

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: