Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Plenković na Općoj skupštini UN-a: Znamo što je biti napadnut, zato pomažemo Ukrajini

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak na Općoj skupštini UN-a da se posljedice ruske agresije “osjećaju globalno” i da veća međunarodna suradnja nema alternative.

– Ruska agresija nad Ukrajinom uzrokovala je ljudsku patnju, migrantske tokove, razaranje infrastrukture i ratne zločine, rekao je uvodno Plenković, dodavši da su djelomična mobilizacija u Rusiji, sporni referendumi na teritoriju Ukrajine i nuklearna prijetnja još jedna prijetnja eskalaciji “već neviđene krize”.

– Dok Ukrajinci pate i brane svoje domove, posljedice ruske agresije se osjećaju globalno i zato ih mora osuditi cijeli svijet, istaknuo je premijer.

Podsjetio je da je Hrvatska prije tri desetljeća bila žrtva agresije, da je gotovo trećina teritorija bila okupirana i da je imala embargo na uvoz oružja.

– Hrvatski narod zna što znači biti napadnut i što je bilo potrebno da obrane svoju domovinu, rekao je Plenković.

Pomoć Ukrajini

– Osnažena tim iskustvom, Hrvatska je danas izvoznik mira i stabilnosti, u svjetskom vrhu donatora organa, popularno turističko odredište i zemlja koja proizvodi najbrže električne automobile u svijetu, naglasio je.

Hrvatska je, poučena svojim iskustvom, iskazala Ukrajini “političku, humanitarnu, ekonomsku i vojnu solidarnost”.

Podsjetio je da će Zagreb u listopadu biti domaćin prvog parlamentarnog samita Krimske platforme te da Hrvatska ostaje predana “jačanju demokracije”.

– Na raskrižju demokracije i autokracije, naš izbor treba ostati jasan, poručio je.

Energetska, klimatska kriza

Premijer je upozorio da je rat u Ukrajini “radikalno promijenio ne samo sigurnosnu, već i energetsku arhitekturu Europe i prijeti globalnoj sigurnosti hrane”.

– Ne smijemo biti taoci hrane i energije koje svi trebamo, istaknuo je.

Dodao je da Hrvatska na regionalnoj razini pridonosi energetskoj sigurnosti. Vlada je najavila povećanje kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 milijardi kubičnih metara plina na 6,1 milijardi. 

Istovremeno, Hrvatska ulaže u obnovljivu energiju.

– Gotovo polovica proizvedene električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, rekao je Plenković.

Jedan posto najbogatijih zemalja u svijetu odgovorno je

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: