Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Plenković o Mamiću: Sud je trebao izreći mjeru opreza

Premijer Andrej Plenković rekao je danas, vezano za slučaj Zorana Mamića, kako je nadležni prvostupanjski sud trebao izreći mjeru opreza.

Odgovarajući na pitanja novinara u Rijeci, vezano za slučaj Zorana Mamića, koji je nakon pravomoćne presude otišao u Bosnu i Hercegovinu i podnio zahtjev za odsluženje kazne u toj državi, Plenković je rekao kako je nadležni prvostupanjski sud mogao i, po njemu, trebao izreći mjeru opreza s obzirom na okolnosti slučaja.

– Ako naše pravosuđe, tu sad mislim na sudove, na DORH, smatraju da na bilo koji način ta mogućnost koja im je na raspolaganju u zakonu nije dovoljna, da možda nije dovoljno jasna, da ju treba doraditi, mislim da to treba signalizirati, poručio je Plenković.

Plenković je komentirao i treba li mijenjati sporazum s BiH zbog ovakvih situacija. 

– Možemo mi mijenjati i sporazum, ali mene više zanima sama praksa za koju moram reći da nema nikakve veze s Vladom. Kad gledate indikatore neovisnosti pravosuđa, izbore sudaca, njihove plaće, položaj mi smo tu napravili maksimalno. Ovo je stvar provedbe i konkretnih pojedinih slučajeva koji se moraju tretirati na način da se ovakve situacije spriječe”, zaključio je.

“Čačić sanja ili sam ja nešto prespavao”

Na novinarsko pitanje rekao je i kako tema rekonstrukcije Vlade ne postoji, odbacivši navod da je njegov koalicijski partner Radimir Čačić o tome razgovarao s njim.

– Ili on sanja ili sam ja nešto prespavao. Nikada, ali baš nikada o takvoj temi mi nismo razgovarali, niti ćemo o tome razgovarati, niti je on premijer, niti on o tome odlučuje. Da tu budem sasvim jasan, poručio je Plenković.

Na pitanje može li garantirati da na ljeto neće biti rekonstrukcije rekao je kako je odgovorio da to nije tema.

Plenković je poručio i da se reforma zdravstva stalno provodi.

– Vlada HDZ-a ulaže puno u zdravstvo, ministar zdravstva, naravno, ima tu važnu ulogu, poručio

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: