Četvrtak, 11 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Plenković o obnovi: Očekujem od svih resora da prionemo poslu

Na sastanku s predsjednicom EK Ursulom Von Der Leyen razgovarali smo o putu Hrvatske prema Schengenu, europodručju i situaciji u BiH, izjavio je u Bruxellesu premijer Andrej Plenković. Potvrdio je i da će EK produljiti rok za korištenje novca za obnovu do lipnja 2023. te poručio kako se poslovi na obnovi moraju intenzivirati.  

Poziv liderima stranaka u BiH na dogovor

– Jasan je stav hrvatske strane da se moraju uložiti dodatni napori kako bi se postigao dogovor između političkih stranaka, kazao je Plenković. Pozvao je bošnjačke i hrvatske stranke da naprave još napora da se dogovor o izbornom zakonu postigne kako bi se na iduće izbore išlo s pravičnim zakonom koji će omogućiti legitimno predstavljanje. Kazao je kako je Hrvatska prijatelj BiH i tu zemlju želi vidjeti u europskom društvu. 

Što se tiče razgovora o obnovi nakon potresa u Zagrebu i Petrinji i 683 milijuna eura koje smo za obnovu Zagreba dobili iz Europskog fonda solidarnosti i 319 milijuna za obnovu Banovine – premijer je ponovio da se Hrvatska našla u specifičnoj situaciji u kojoj su se dva velika potresa dogodila na bliskom području što je prouzrokovalo progresivnu štetu, i to usred pandemije COVID-a.

– S argumentacijom koju sam iznio predsjednici EK ona je vrlo dobronamjerno zaključila, a to je stav i Komisije – da se spoje rokovi za obnovu Banovine i Zagreb i da to bude lipanj 2023, kazao je Plenković. Unatoč ‘nevjernim Tomama’ to je pitanje sada riješeno, dodao je.

Intenziviranje rada Horvata, Beroša, Fuchsa, Obuljen Koržinek…

– Mi ovdje imamo poziciju, kvalitetne odnose, reputaciju, ali i objektivne razloge koji su nas doveli u situaciju da dio sredstava u kratkom roku možda ne bi mogli iskoristiti. Otvorili smo prostor da se to sve iskoristi. Sad to podrazumijeva intenziviranje rada – i ministra Horvata i ministra Beroša, Fuchsa, Obuljen-Koržinek. Velika je odgovornost

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: