Petak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Plenković o ulozi HV-a u obuci ukrajinskih vojnika

Vlada je u četvrtak Hrvatskom saboru uputila prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM) pri čemu je premijer Andrej Plenković naveo tri načina na koja će HV pomagati Ukrajini. 

Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade zahvalio ministru Tomi Medvedu i svima koji su sudjelovali u organizaciji Dana sjećanja. 

– Sve je prošlo dobro, dostojanstveno, uz sjećanje na žrtve i one koji su za hrvatsku slobodu dali najviše, rekao je premijer Plenković u uvodu.

Komentirao je cijene goriva te je rekao kako će se danas smanjiti trošarine na lož ulje.

– Vlada nastavlja politiku koja vodi računa o tome da naftni derivati i energenti budu u prihvatljivim okvirima u cijenama za naše građane i gospodarstvo, rekao je.

Cilj dublje integracije EU područja i schengenskog područja

Osvrnuo se na jučerašnji dolazak austrijskog kancelara u Hrvatsku te je zadovoljan što su razgovori prošli odlično i da je Austrija putem kancelara te kroz razgovore vrlo jasno podržala članstvo Hrvatske u schengenskom prostoru čime se radi još jedan korak do sastanka ministara unutarnjih poslova na kojem se očekuje da 8. prosinca bude donesena finalna odluka o članstvu Hrvatske u schengenskom prostoru s 1. siječnja.

– Time se ostvaruje naš cilj dublje integracije EU područja i schengenskog područja, dodao je.

Proračun

Izdvojio je jučerašnje predstavljanje proračuna u Saboru u kojem su naznačene njegove tri temeljne karakteristike.

– Proračun koji nastavlja biti instrument potpore građanima i gospodarstvu u krizi, da je to sidro kojem čuvamo rast gospodarstva i razvoj Hrvatske u općem smislu te proračun koji će redistribucijom proračunskih sredstava zadržati društvenu koheziju. U utorak ćemo u dogovoru s Hrvatskim saborom imati glasanje o proračunu za iduću godinu, rekao je.

“Ovo je i prilika da se pokaže tko je tko”

Naglasio je kako će se danas Saboru uputiti prijedlog Vlade u sudjelovanju u EU vojnoj misiji pomoći Ukrajini, i

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: