Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Plenković: Obnova će trajati dugo

U središnjici HDZ-a održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Za središnji Dnevnik HTV-a ispred središnjice HDZ-a javio se novinar Šime Vičević koji je izdvojio najvažnije teme sastanka.

Prije početka sjednice premijer i predsjednik stranke Andrej Plenković rekao je novinarima da će razmotriti aktualne teme od prošlog tjedna te pripreme za sjednicu Sabora i Vlade ovaj tjedan.

– Izvijestit ću kolege da će sjednica Europskog vijeća biti virtualna krajem tjedna. Nastavit ćemo i raspravu o pripremama za lokalne izbore, rekao je Plenković. 

Na zahtjev da komentira kritike oporbe da se u godinu dana od potresa u Zagrebu ništa nije napravilo, rekao je da je već održao sadržajan govor o tome što je sve učinjeno u godinu dana.

– Tu su od interventnih, kratkoročnih mjera kao potpora sugrađanima pa do intervencijskih sredstava za zabatne zidove, dizala, dimnjake i kondenzacijske bojlere, do izrade Zakona o obnovi, ustrojavanja Stručnog savjeta, Fonda za obnovu, osiguravanja financijskih sredstava nakon što smo utvrdili da je šteta 86 mlrd. kn. te je činjenica da je Vlada ne samo osigurala 683 mil. eura iz Europskog fonda solidarnosti, a dio sredstava predvidjela u proračunu. U procesu smo razgovora s Europskom i Svjetskom bankom o 1 mlrd. eura, a iz Razvojne banke Vijeća Europe 900 mil., sredstva iz Europske banke za obnovu i razvoj – 300 mil. Ide i novi zahtjev Fondu solidarnosti za obnovu Banovine gdje očekujemo više od 320 mil. eura, razgovara se i s komercijalnim bankama, odgovorio je Plenković.

– Čitav niz aktivnosti koje je Vlada napravila mislim da je stvorio pretpostavke da se krene u konkretne radove. To je proces koji će trajati dugo, to uopće nije sporno, naglasio je.

Na kritike o stanju u pravosuđu rekao je da netko plasira tezu da HDZ drži šapu na pravosuđu i da je to dio pokušaja bacanja

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: