Subota, 13 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Plenković se sastao s pilotima: “Srbija radi korake unazad”

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade RH, među ostalim, bile su izmjene Zakona o zemljišnim knjigama i prijedlog zakona o prestanku valjanosti Zakona o matičnom broju. Donesene su i odluke o isplati materijalnih i nematerijalnih prava te drugih naknada za zaposlenike osnovnih i srednjih škola te zaposlenike u djelatnostima socijalne skrbi i kulture.

Premijer Andrej Plenković uvodno je rekao da je prije sjednice održao sastanak s vojnim pilotima HRZ-a iz operacije Oluja nakon informacija iz medija da se u Srbiji spremaju optužnice protiv četiri pilota, i to zapovjednika HRZ-a iz vremena Oluje.

– U ovom trenutku, kao što je rekao ministar Malenica za medije, mi nemamo nikakvih konkretnih dokumenata niti zamolbi za pravnu pomoć, rekao je Plenković.

Rekao je da je o ovoj temi razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Za nas je, naravno, cijeli Domovinski rat, a osobito operacija Oluja, kao i Bljesak, dio oslobodilačkih napora hrvatske vojske, branitelja, policajaca za zaštitu i reintegraciju hrvatskog teritorija. Nikada u vrijeme Domovinskog rata nije bilo zapovjedi, osobito u vezi HRZ-a, koje bi na bilo koji način bile usmjerene protiv civilnih ciljeva, rekao je premijer.

Dodao je da će Vlada kao i ranije iskoristiti sve mehanizme na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote, dignitet Domovinskog rata i uputi jasnu poruku o tome što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana suverena i slobodna Republika Hrvatska.

Naglasio je da činjenica da Srbija u svom zakonu ima kvaziuniverzalnu jurisdikciju nije dobra za normalizaciju i pomirenje te da ta zemlja time radi korake unazad u izgradnji povjerenja i pomirbe.

Plenković je istaknuo i zahvalio predstavnicima srpske nacionalne manjine koji su dio parlamentarne većine, dodavši da mu je drago da je s njima Anja Šimpraga kao potpredsjednica Vlade.

– Na taj način, a i svim potezima i gestama koje smo radili od prvog dana našeg mandata, dajemo odgovoran doprinos

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: