Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Plenković u Münchenu: “Hrvatska i Bavarska imaju izvrsne odnose”

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u Münchenu s čelnikom bavarske vlade Markusom Söderom u prigodi 50 godina od osnutka Stalne hrvatsko-bavarske komisije, te ocijenio da Hrvatska i Bavarska imaju izvrsne odnose.

Kako je u javljanju iz Münchena za HTV-ov središnji Dnevnik istaknuo Gordan Žvanović, Nijemci su naši najbrojniji strani gosti, a čak trećina ih u Hrvatsku dolazi iz Bavarske. Riječ je o jednoj od najrazvijenijih njemačkih saveznih pokrajina u kojoj živi više od 100.000 Hrvata, od kojih je pola upravo u Münchenu.

– Hrvatska i Bavarska imaju zaista izvrsne odnose. Ovo je bila prigoda da evociramo 50 odnosno 51 godinu suradnje u okviru Hrvatsko-bavarske komisije, rekao je Plenković koji boravi u jednodnevnom posjetu Slobodnoj Državi Bavarskoj.

Stalna komisija Hrvatska-Bavarska osnovana je 1971. godine, a obilježavanje osnutka odgođeno je prošle godine zbog pandemije COVID-a.

Plenković će kasnije u ponedjeljak nazočiti svečanom koncertu “Hrvatska i Bavarska” na kojem će Zbor Hrvatske radio-televizije i orkestar Bavarskoga radija na čelu s poznatim hrvatskim dirigentom Ivanom Repušićem izvesti djela hrvatskih i njemačkih skladatelja.

– Bavarska je jedna od zemalja u kojoj živi najviše Hrvata koji žive u Njemačkoj. Ovdje živi preko 100 tisuća Hrvata. Isto tako Bavarska je zemlja s kojom imamo veliku trgovinsku razmjenu, skoro milijarda i tristo milijuna eura 2021. godine. Postoje značajna partnerstva, ulaganja, dugogodišnja suradnja, rekao je Plenković nakon sastanka sa Söderom. 

Plenković i Söder razgovarali su i o stanju u BiH, ruskoj agresiji na Ukrajinu i porastu cijena energenata.

– Isto tako, najveći broj turista koji dolaze iz Njemačke u Hrvatsku dolaze iz Bavarske i iz Baden-Württemberga i zato je uvijek dobro da gajimo odnose i na ovoj razini, a ne samo na federalnoj, kazao je Plenković, podsjetivši da se prije mjesec dana sastao s kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu.

Söder je uoči razgovora Plenkoviću uručio visoko bavarsko odlikovanje

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: