Srijeda, 17 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Plenković: Ulazak u Schengen je veliki uspjeh za Hrvatsku

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je uvodno na sjednici Vlade kako se sa zadovoljstvom želi osvrnuti na jučerašnju jednoglasnu odluku Vijeća Europske unije za unutarnje poslove i pravosuđe za ulazak Hrvatske u Schengen. 

Plenković: Schengen je velik uspjeh za Hrvatsku

Dodao je da je Hrvatska dobila još jednu potporu EU-a da ćemo od 1. siječnja 2023. postati članica šengenskog područja.

– To znači da smo mi unutar 420 milijuna ljudi zemalja članica šengenskog prostora koji imaju slobodu kretanja, poručio je Plenković.

Zahvalio je svima koji su podržali Hrvatsku na tom putu.

Rekao je kako je to veliki uspjeh, realizacija strateških ciljeva, Vladinog programa, višegodišnjih napora Hrvatske da ostvari ciljeve dublje integracije.

Plenković je podsjetio kako Hrvatska ima osamdeset posto robne razmjene s članicama šengenskog prostora, a 75 posto turista dolazi u Hrvatsku iz članica šengenskog prostora što za njih znači jednostavniji i brži dolazak.

– Pelješki most, povezivanje hrvatskog teritorija i juga Dubrovačko-neretvanske županije, europodručje, postupna zamjena kune s eurom, proces koji je trajao pet i pol godina i sada Schengen, rekao je Plenković.

Prisjetio se i hrvatskih branitelja, rekavši kako da bez njih svega ovoga ne bi bilo.

– Mislim da možemo biti ponosni na sve ono što smo zajednički u ovom pogledu učinili, poručio je. 

“1. siječnja trenutak je značajne promjene međunarodnog položaja RH”

Plenković je naglasio kako se je održao jako dobar sastanak s udrugama osoba s invaliditetom.

– Konstatirali da u Hrvatskoj ima 624 tisuće osoba s invaliditetom. To je šesnaest posto ukupnog stanovništva. Mi smo uz visoki stupanj povjerenja i partnerstva, mnoge probleme smo rješavali zajedno i uvijek s ciljem da unaprjeđujemo položaj osoba s invaliditetom, kazao je.

Osvrnuo se, između ostalog, i na dva tužna događaja, smrt generala Pavla Miljavca, te je još jednom obitelji izrazio sućut te zahvalnost za sve što je učinio za Hrvatsku, te pad MiG-a 21.

Istaknuo je

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: