Nedjelja, 7 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

Plenković: Uskoro odluka o uplaćivanju avansa od 800 milijuna eura za NPOO

Hrvatska će uskoro dobiti više od 800 milijuna eura za početak provedbe projekata iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), najavio je premijer Andrej Plenković nakon susreta s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u petak u Ateni.

– Očekujemo u sljedećim danima konkretnu odluku o uplaćivanju avansa u iznosu više od 800 milijuna eura za početak provedbe projekata koje smo kandidirali, rekao je Plenković.

Europska komisija u srpnju je dala zeleno svjetlo za NPOO vrijedan 6,3 milijarde eura koji bi mogao povećati BDP za 2,9 posto i stvoriti 21 tisuću novih radnih mjesta do 2026. godine.

– Taj program trebao bi omogućiti brži gospodarski oporavak i jasan smjer razvoja tzv. dvostruke tranzicije, i digitalne i zelene, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer i predsjednica EK razgovarali su još o pandemiji, obnovi od potresa, uvođenju eura u Hrvatskoj i ulasku Hrvatske u Schengen.

– Predsjednica Komisije je potvrdila da Europska komisija snažno stoji uz ambiciju Hrvatske da početkom 2023. uvede euro kao svoju valutu, rekao je premijer.

Napomenuo je da je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u Schengen i očekuje ostvarenje tog cilja 2022. godine.

– Komisija nas podržava, želimo dobiti konsenzus i drugih država članica, da taj drugi cilj dublje integracije unutar EU-a ostvarimo iduće godine, rekao je premijer.

Plenković i Mitsotakis o gospodarskoj suradnji

Uoči samita EU MED9, premijer se susreo i s domaćinom, grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

Ukupna razmjena Grčke i Hrvatske raste i sada iznosi oko 300 milijuna eura, a premijer ističe da ima još prostora za povećanje gospodarske suradnje.

– Drago nam je da je grčka tvrtka Avax jedna od onih koje grade pristupne ceste Pelješkom mostu. Na taj način se povećava povjerenje između gospodarskih subjekata, rekao je Plenković.

Dodao je i da bi se idućih mjeseci trebali obnoviti razgovori o interesu grčke zrakoplovne kompanije Aegean za strateško partnerstvo s Croatia

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: