Srijeda, 22 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

PLENKOVIĆ ZA HRVATSKI RADIO ‘Ne znam što će Pupovac reći danas na konferenciji za medije. Koalicija je stabilna’

U prvoj ovosezonskoj emisiji “A sada Vlada” na Hrvatskom radiju, gostovao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Osvrnuo se i na slučaj Milorada Pupovca koji će danas održati konferenciju za novinare na kojoj bi se trebao izjasniti ostaje li SDSS u koaliciji ili odlazi.

– Gospodin Pupovac i ja smo u komunikaciji. Ne mogu tvrditi što će on točno kazati danas kada medijski postupi. Ponavljam da je netočna teza da je suvremena Hrvatska usporediva s NDH, da smo faktor nestabilnosti u regiji te teza da Vlada potiče klimu nesnošljivosti. Većina u parlamentu nije upitna, mi ćemo mandat odraditi do kraja. Unatoč svima koji su nas pokušali destabilizirati. Sve te priče da sam ja “briselac” ili “europejac”, to su sve laži. Jako sam sretan što počinje vruća politička jesen, jedva čekam idući tjedan Sabor da neke stvari kažemo, poručio je.

Komentirao je i izbor Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije.

– To je prije svega uspjeh cijele Hrvatske. Jedan od dva velika uspjeha unazad 2 mjeseca. Dubravka Šuica je dobila tu čast da u ime Hrvatske bude među nekoliko potpredsjednika, to je priznanje vanjskopolitičkoj snazi i položaju RH u Europskoj Uniji nakon samo šest godina članstva.

Komentirao je i nezadovoljstvo sindikata, osobito što se tiče zdravstva i školstva.

– Mi već tri godine upravljamo zemljom. Ova je Vlada dobila sve moguće kosture iz hrvatske tranzicije. Prosječna se plaća u tri godine digla za 800 kuna, a imate i prosječnu plaću u Zagrebu od 7.500 kuna. Narasla je plaća za 11 posto. Svi bi mi htjeli da ljudima damo što veće plaće. No istodobno ajmo se zapitati zašto su smanjene kamate, zašto je ministar Marić mogao izdati papire po negativnoj kamatnoj stopi. Pa zato što dobro upravljamo. Nismo mi niti rasipnici niti škrtice. Ne želimo ponavljati greške ranijih vlada. Najlakše se zadužiti. To neću napraviti. Hoću da inteligentno saslušam kome i kako pomoći, a da pritom ne srušim temelje ekonomske politike. To je bit. Sagledat ćemo sve, rekao je Plenković.

Moguću kandidaturu Milana Bandića na predsjedničkim izborima komentirao je kratko: ‘Ne skačem na prvu loptu’.

Poručio je kako restrukturiranje smatra jednim od najvećih uspjeha njegove Vlade.

– Gledam sve te trbuhozborce, komentatore i političare koji bi htjeli da je sve propalo. Prijetila je propast, ali mi nismo dopustili da nam takav ekonomski gigant propadne, a onda “domino efektom” da propadaju i svi ostali. Bio bi to kolaps hrvatske ekonomije i to svega pet mjeseci nakon što smo došli na vlast. Neki su zagovarali izbore. To su ekonomski i politički nepismeni ljudi, sve bi bilo propalo da smo išli na izbore. Meni je najvažniji opći interes. Tvrtka sada polako izlazi iz krize i kreće se prema tržišnim uvjetima. To se ne bi dogodilo bez naše političke odvažnosti. S vremenom će se to pokazati da je to dobro, očekujem ozbiljnost od novih vlasnika. Mi smo sačuvali hrvatski interes.

Premijer je govorio i o brodogradnji.

– Što se tiče 3. maja, mi smo procijenili da možemo vjerovati gospodinu Kučanu. Zato smo odlučili i izdati jamstvo, i sada vidim da to sve dobro ide. Kako dovršiti tri broda i što napraviti oko novog strateškog partnera. Kad smo to utvrdili, našli smo model kako ići naprijed. Stvari dobro idu naprijed. Nema diskriminacije Pule i Istarske županije. A priče da nas nije briga za Uljanik. Ma hajde. Imali smo sjednicu Vlade u Puli, nema što smo učinili za Istru. Četiri i pol milijarde kuna za neizgrađene brodove, naših i vaših kuna. Mi smo tu veliki akter pomoći. Zadaća nove stečajne upraviteljice je da nađemo model koji je održiv. Da znamo tko pije, a tko plaća. Do sada se to nažalost nije znalo. 

Premijer se dotaknuo i teme o PDV-u.

– U našem mandatu imali smo četiri vala porezne reforme. Rasteretit ćemo gospodarstvo za 10 milijardi kuna, a pritom imamo proračunski višak, smanjenje duga i nema deficita. Jako je bitno da to građani shvate. To nije baš bilo redovito kod nas. U javnom je savjetovanju 8,9 zakona plus pravilnik koji se odnosi na neoporezivi dio. Reakcije poslodavaca na sve ovo su sjajne. Toliko smo toga omogućili da rasteretimo poslodavce. Naći ćemo cjelovito rješenje, da održimo sve kako je danas, a da svi ovi budu donekle namireni.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: