Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

PLENKOVIĆEV ČOVJEK ZA OBRAZOVNU REFORMU O ISTUPIMA VRDOLJAKA I DIVJAK ‘Jadna je država gdje nastavnici postaju tehnološki višak’

Savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića za koordinaciju Ekspertne radne skupine i reforme obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u ponedjeljak tijekom gostovanja u Dnevniku Nove TV da reforma obrazovanja ide “relativno lagano” te da se ne radi na “ho-ruk”.

– Da je išla na ‘ho-ruk’, bila bi gotova već prije nekoliko godina. Imamo cjelovitu kurikularnu reformu, odnosno segment koji je ostao i reformu koja se odnosi na strukovnu školu, primjerice, rekao je Fuchs.

– Kod strukovnih škola izranjaju problemi, ali dualno obrazovanje treba pozdraviti, jer postoje pozitivna iskustva u Austriji i Njemačkoj. Ne bi bilo loše uvesti takvo obrazovanje kod nas. Treba imati na umu da tek nakon sljedeće godine bi učenici iz takvih škola krenuli prema firmama.

Fuchs je potom komentirao izjavu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak koja je u nedjelju rekla da se satnica ne može prilagođavati profesorima, već da je potrebno odgovarati na potrebe učenika te da ministarstvo ima mehanizam za zbrinjavanje tehnoloških viškova, ali da se isto tako od nekih profesora očekuje da se prekvalificiraju. Ona je to izjavila nekoliko sati nakon istupa predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka, koji je predložio da se profesori povijesti prekvalificiraju u profesore informatike jer da ‘što će povijest njegovom sinu koji ide za zidara’. Vrdoljak se za tu svoju izjavu u ponedjeljak ispričao.

– Ja se nadam da će se redefinirati stavovi. Nije dobro da se smanjuje opće obrazovna komponenta hrvatskih građana. Mi želimo imati dobre i educirane građane, bez obzira imaju li oni strukovno zanimanje ili visokoškolsko obrazovanje, rekao je Fuchs.

Upitan je i slaže li se s ministricom Divjak po pitanju prekvalificiranja profesora, što je spominjao Vrdoljak. – Ne znam ni da li se ona sama slaže s tim. Rješenje se može pronaći u jednom predmetu koji bi obuhvatio i povijest i zemljopis i građanski odgoj. Sumnjam da bi ti profesori baš mogli predavati informatiku, izjavio je.

Fuchs je međutim rekao da o tome nije razgovarao s ministricom Divjak te da mu to nije dužnost, ali je rekao i da je premijer zadovoljan reformom. – On isto tako želi da se reforma obrazovanja provede i daje joj punu podršku, dodao je.

Savjetnik predsjednika Vlade potom je pojasnio kako HDZ utječe na reformu. – Ministrica se bavi onim dijelom koja je njezina odgovornost. Ministrica se bavi školom za život i uvođenjem informatike, dok se HDZ uglavnom bavi segmentom cjelovite kurikularne reforme, rekao je Fuchs.

Fuchs je gostovanje u Dnevniku Nove TV zaključio konstatacijom da je “jadna i tragična ona zemlja gdje nastavnici i profesori postaju tehnološki višak”.

– Ja se nadam da neće ostajati bez posla, sigurno će se naći neko rješenje i ministrica je rekla da neće ostajati bez posla i ja joj vjerujem. Vjerujem u to i duboko se nadam da će profesori nastaviti educirati našu djecu, rekao je Fuchs.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: