Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Plin iz Sjevernog toka 2 curi u more, pao tlak i u Sjevernom toku 1

Danske vlasti upozorile su brodove da izbjegavaju vode oko otoka Bornholm u Baltičkom moru zbog curenja plina iz plinovoda Sjeverni tok 2, a pad tlaka utvrđen je i u Sjevernom toku 1. 

Sjeverni tok 2 trebao je udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku preko Baltičkog mora, ali Berlin je blokirao izdavanje dozvole za rad zbog ruske invazije na Ukrajinu. Operater plinovoda izvijestio je da je u noći s nedjelje na ponedjeljak tlak u dijelu plinovoda pod morem pao sa 105 na sedam bara, vjerojatno zbog curenja plina. U plinovodu je bilo nešto plina unatoč tome što nije proradio.

– Dispečer Sjevernog toka 2 na prijelazu na kopno primijetio je nagli pad tlaka na Liniji A plinovoda Sjeverni tok 2, izvijestila je kompanija u priopćenju, dodavši da je pokrenuta istraga i da su obavijestili nadležne vlasti Danske, Njemačke, Švedske, Finske i Rusije.

Oko plinovoda opasna zona za plovidbu

Danski regulator za energiju izvijestio je sinoć o curenju plina iz cjevovoda, a agencija za pomorski promet poručila je brodovima da izbjegavaju vode u polumjeru od pet nautičkih milja od otoka Bornholm. Oko plinovoda uspostavljena je zona “jer je opasan za brodski promet”, poručile su danske vlasti.

Tlak je pao i u Sjevernom toku 1

Tlak je pao i u Sjevernom toku 1. Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdili razlozi, objavio je u ponedjeljak operater na internetskoj stranici, ne navodeći dodatne informacije. Rusija je još u lipnju znatno smanjila isporuke Sjevernim tokom 1, a u kolovozu potpuno ih je obustavila zbog, kako tvrde, blokade turbine opreme koju je poslala na servis u Siemens Energy.

Čelnik njemačkog regulatora za mreže Klaus Mueller napisao je na Twitteru da pad tlaka na oba cjevovoda “dodatno potkrepljuje ocjenu njemačkog regulatora za mreže da je situacija napeta”. Trenutno se ne zna zašto je tlak pao, dodao je Mueller, dodavši da

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: