Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Počinje utrka za EU novac: treba zauzeti što bolju startnu poziciju

Devet milijardi eura iz Unijinih fondova, koliko je Hrvatskoj na raspolaganju do 2027., neupitno pruža nove prilike. Toliki novac sa sobom nosi i veliku odgovornost u odabiru projekata koji građanima mogu osigurati bolju budućnost. I to neovisno o tome gdje žive. Novac je stoga nužno rasporediti i u slabije razvijena područja – primjerice Slavoniju.

U osječkom poduzetničkom inkubatoru BIOS trenutačno su 42 tvrtke. Jedna je samo za projekt istraživanja i razvoja bespilotnih letjelica primila milijun i pol kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Utrošili smo novce za financiranje osoblja, financiranje plaća, nabavku opreme, promociju tih proizvoda i to je nekako bila tada zaokružena priča. I tako se sve ponovilo kroz još jedan projekt na kojem smo partneri, rekao je Filip Novoselnik, suosnivač i direktor tvrtke Protostar Labs. 

Partneri su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Osječko-baranjska županija koji financiraju izgradnju prve zgrade Gospodarskog centra vrijednu više od 63 milijuna kuna.

– Rok nam je 28.12. i mislim da ćemo stići sve u roku odraditi, rekao je Tvrtko Birčić, pomoćnik voditelja gradilišta Gospodarskog centra.

Također je izgrađen, opremljen i useljen novi, energetski učinkovit paviljon Studentskog doma s gotovo 800 kreveta.

– Puno je udobnije, puno je ugodnije živjeti ovdje zato što imam hladnjak, klimu, puno je ljepše uređeno, opisala je studentica Valerija Crnov.

– Ako hoću učiti, hoću imati dobar internet u sobi i ako ću to platiti želim da valja, mišljenja je student Danijel Anđelić.

Mijenja se i infrastruktura osječke barokne jezgre – Tvrđe.

– Postoje određeni projekti koje treba financirati jer sami po sebi nisu odmah isplativi. Ovdje se vidi bogatstvo, kapacitet i povijest koju imate i drago mi je što smo mogli pomoći očuvati i transformirati ovu utvrdu, istaknula je Elisa Ferreira, povjerenica EK za koheziju i reforme.

Zacrtani europski smjer je digitalno i zeleno.

– Od općina, gradova, županija, od udruga, od poduzetničkog

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: