Nedjelja, 14 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

POGLEDAJTE GDJE JE KOMŠIĆ NAJBOLJE PROŠAO, I ŠTO MU JE OSIGURALO POBJEDU Čović se može tješiti s činjenicom da pobijedio u gotovo svim općinama…

 

Željko Komšić pobijedio je Dragana Čovića na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zahvaljujući ponajviše glasovima u urbanim sredinama, napose u Sarajevu i Bihaću, prema podacima dostupnima u ponedjeljak nakon prebrojanih glasova.

U četiri općine koje čine grad Sarajevo, Komšić je uvjerljivo prvi i dobio je više glasova od oba najbolje plasirana kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića iz Stranke demokratske akcije (SDA) i kandidata SDP-a za istu dužnost Denisa Bećirovića koji je na kraju poražen.

U sarajevskoj općini Centar tako je za Komšića glasovalo gotovo 33 posto od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore, Bećirović je dobio 19 posto glasova, a Džaferović samo 12 posto.

Gotovo je identičan rezultat u Novom Sarajevu gdje je Komšić godinama bio općinski načelnik, baš kao i u Starom gradu te Novom gradu, ali i na Ilidži koja je izvangradska općina, a slovi za stabilno uporište SDA.

I ondje je Komšić dobio sedam posto glasova više od SDA-ovog kandidata.

U prijedlozima za izmjene izbornog zakona koje je nudio HDZ BiH upravo su Sarajevska i Bosansko-podrinjska županija sa središtem u Goraždu bile izostavljene kao županije iz kojih se biraju hrvatski zastupnici za Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

U Bihaću je za Komšića glasovalo više od 28 posto birača, SDP-ov Bećirović dobio je 23 posto, a Džaferović 21 posto.

Bosanska Krupa, Vareš u središnjoj Bosni i Srebrenik na sjeveroistoku također su Komšića favorizirali pred svim drugim kandidatima, a najuvjerljiviju pobjedu ostvario je u Goraždu dobivši glasove 38 posto biračkog tijela, gotovo dvostruko više od Džaferovića.

Poraženog Dragana Čovića tješiti može činjenica da je pobijedio u gotovo svim općinama s hrvatskom većinom. U Grudama je tako dobio 90 posto glasova, Ravnom 87 posto, Čitluku 83 posto.

No zanimljivo je da je Čović pobijedio i u općinama u kojima su većinsko stanovništvo Srbi. Tako je u Drvaru svoje glasove baš njemu dalo čak 51 posto glasača, a prvi sljedeći  kandidat Jerko Ivanković Lijanović dobio je 14 posto potpore. 

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: